Građani, uprava i korupcija - iskustva Antikorupcijskog savetovališta TS

 

Organizacija Transparentnost – Srbija

Vas poziva da prisustvujete

Konferenciji

Građani, uprava i korupcija

iskustva Antikorupcijskog savetovališta  TS

koja će se održati u Medija centru, Terazije 3, velika sala, II sprat, u utorak, 28. februara 2017, sa početkom u 11.00 časova

 

Dnevni red:

 

11.00 – 11.05 Otvaranje konferencije – prof. dr Vladimir Goati, predsednik organizacije Transparentnost - Srbija

11.05 – 11.10 Noora HAYRINEN, šefica politickog odeljenja Delegacije Evropske unije u Srbiji

11.10 – 11.20 Željko Ožegović - državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu 

11.20 – 11.30 U kojim oblastima građani najčešće sumnjaju na korupciju i sa kakvim se problemima susreću - Rade Đurić, saradnik TS

11.30 – 11.35 Od pojedinačnih slučajeva do izmena propisa i prakse – inicijative TS upućene državnim organima, na osnovu iskustava iz Antikorupcijskog savetovališta, Zlatko Minić, saradnik TS

Od 11.35 Diskusija

Za dodatne informacije možete se obratiti gđi Miši Bojović na telefon 011/ 303 38 27 ili putem email-a Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.  

Transparentnost – Srbija

Beograd, 14. februara 2016.

 

O temi konferencije:

Prema podacima iz poslednjeg objavljenog Globalnog barometra korupcije Transparency International, 22% građana Srbije (od onih koji su imali kontakte sa pojedinim javnim službama i dali jasan odgovor na ovo pitanje), kažu da su dali mito u poslednjih 12 meseci. Na osnovu ovoga se može zaključiti da se svake godine u Srbiji dogodi nekoliko stotina hiljada slučajeva sitne korupcije (one o kojoj građani imaju saznanja). S druge strane, broj prijavljenih krivičnih dela korupcije ne prelazi nekoliko hiljada, a broj osuda se meri stotinama. 

Borba protiv korupcije ne daje dovoljno rezultata i zbog toga što mnogi građani koji se sa ovom pojavom suočavaju ne poznaju pravne mogućnosti koje im stoje na raspolaganju, ili pak nemaju dovoljno poverenja u rad institucija koje bi te probleme trebalo da rešavaju.

Transparentnost Srbija (deo međunarodne mrežeTransparency International), je organizacija koja je posvećena kreiranju i sprovođenju uspešne antikorupcijske politike u Srbiji. Od 2006. godine u okviru Antikorupcijskog savetovališta pružamo pomoć građanima koji se osećaju kao žrtve korupcije ili koji su za koruptivno ponašanje saznali na drugi način i žele da se ono spreči ili mehanizmi korupcije razotkriju.

Neretko se dešava da građani sumnjaju na korupciju i tamo gde je u stvarnosti nema. Ali zato može biti nečeg drugog – loše organizovanosti uprave, manjka informacija o tome koja prava imaju građani, a koje obaveze službenici ili nedostatka resursa. I te probleme jednako treba rešavati kao i korupciju. U tome se ogleda čvrsta veza antikorupcijskih mera sa reformom javne uprave i uvođenjem principa otvorene uprave.

Izgradnja sistema vladavine prava i administrativnih kapaciteta uprave da obezbedi sprovođenje tih zakona i zadovolje legitimne potrebe građana i privrede nalaze se u srži evropskih integracija. Zbog toga je neophodno da se problemi građana efikasno rešavaju, ali i da organi vlasti izvlače pouke i da na osnovu pojedinačnih problema uočavaju i rešavaju takođe i sistemske.

U 2015. i 2016. godini, TS je intenzivirala rad Savetovališta,  što je rezultiralo velikim brojem slučajeva u kojima je građanima pružena pomoć, kao i desetinama incijativa za rešavanje sistemskih problema koje smo na osnovu informacija dobijenih od građana formulisali i uputili državnim organima.

Na završnoj konferenciji projekta, 28. februara u 11h u Medija centru, Transparentnost Srbija će predstaviti rezultate dvogodišnjeg rada Savetovališta, probleme sa kojima su se građani najčešće suočavali i oblasti u kojima su najčešće sumnjali na korupciju, pozitivne primere i slučajeve, kao i planove za dalje postupanje u borbi protiv sistemske korupcije, uključujući i konkretne inicijative za promenu zakona i prakse u radu centralnih i lokalnih organa vlasti.

Ovaj projekat, Transparentnost Srbija sprovodi u partnerstvu sa organizacijama Bečejsko udruženje mladih - BUM Bečej i Centrom za društvene inovacije – NIIT Niš.

Projekat finansira Delegacija EU u Srbiji.

 

Pozivamo Vas da prisustvujete i okruglom stolu koji će biti održan u istoj sali nakonkonferencije za novinare sa početkom u 12 časova na temu: Zakon o zaštiti uzbunjivača - norme i rezultati primene.