Ko hapsi, ko odobrava, a ko komentariše

stelegraf hapsenjeS obzirom na to da se u "Srpskom telegrafu", izdanju od 7. mata, na stranicama 1-3, a u okviru teksta „ANGELA:VUČIĆU, HAPSI POLITIČARE!“ pojavila i izjava osobe predstavljene kao "generalni sekretar saveta Transparentnost", ukazujemo da nije reč o našoj organizaciji i da pomenuta osoba nema niti je ikada imala veze sa organizacijom Transparentnost Srbija (skraćeno „Transparentnost“ ili TS), koja je članica globalne antikorupcijske mreže Transparency International.

Nije prvi put da se u štampanim i elektronskim izdanjima citiraju izjave Marija Spasića, koji je svojevremeno registrovao organizaciju pod nazivom „Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparetnost", dakle pod nazivom koji izaziva zabunu u javnosti zbog sličnosti sa nazivom Saveta za borbu protiv korupcije i naše organizacije. Preporučujemo medijima koji nalaze za shodno da traže i prenose stavove g. Spasića, da udruženje koje je on registrovao imenuju tako da se izbegne zabuna – npr. „Savet za monitoring“.

Iz načina na koji je predstavljen skraćeni naziv organizacije g. Spasića neko od čitalaca bi mogao da stekne utisak da je reč o organu naše organizacije. U ovom konkretnom slučaju takva zabuna bi mogla da nanese ozbiljnu štetu organizaciji Transparentnost Srbija, jer bi neko mogao zaključiti da stojimo iza izjave koja je u direktnoj suprotnosti sa poštovanjem vladavine prava, što je preduslov borbe protiv korupcije. Naime, u navedenom tekstu „Srpskog telegrafa“ se govori da je navodno predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, najavio „hapšenje 50 ljudi“, što je teška optužba protiv njega, budući da predsednik države nema nikakva ovlašćenja u tom pogledu. Pored toga, navodi se i da je za hapšenja predsednik Srbije „dobio zeleno svetlo“ od kancelarke nemačke savezne vlade, koja takođe nema nikakva ovlašćenja za hapšenja kriminalaca u Srbiji, a moglo bi se tumačiti i kao optužba da je nemačka kancelarka do sada nije odobravala hapšenja korupcionaša.

Sve to citirani g. Spasić komentariše rečima "da je ova akcija neophodna, pošto stranka na vlasti ima obavezu prema građanima, bez obzira na to ko će biti izveden pred lice pravde". Kao što je poznato, prema Ustavu Republike Srbije, čl. 5. st. 4. „Političke stranke ne mogu neposredno vršiti vlast, niti je potčiniti sebi.“ Dakle, političke stranke ne samo da nemaju obavezu, nego nemaju ni pravo da planiraju hapšenja ili da hapse bilo koga.