Odbrana Srbije od Transparentnosti - Srbija

Datum kreiranja: petak, 29 jun 2018

ts mekalisterJedan slabo poznat internet portal, za koji nismo pronašli podatke o izdavaču i o odgovornim licima, ni na samom sajtu, ni u registru medija na sajtu APR, kritikovao je našu analizu nacrta rezolucije Evropskog parlamenta.

Ova kritika uopšte ne zalazi u argumente koje smo izneli, već se bavi golom činjenicom da smo kritikovali one ocene iz izveštaja Dejvida Mekalistera koje ne odražavaju stvarno stanje u zemlji. Povrh toga, ovaj sajt stavlja našu analizu delova rezolucije koji se odnose na borbu protiv korupcije i vladavinu prava u Srbiji u kontekst „međunarodnih pritisaka za „rešavanje“ pitanja Kosova i Metohije“ (!?). Neimenovani autori takođe „podsećaju“ da je „Srbija jedna od poslednjih evropskih zemalja u kojoj nije pravno regulisano delovanje strane agenture“, aludirajući na to da „nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva“ predstavljaju takve agenture. Izlišno je podsećati da u Srbiji jeste pravno regulisan i rad i finansiranje nevladinih organizacija i da su u stvari u Evropi veoma retke države u kojima bi se one mogle smatrati „stranim agentima“.

Tekst neimenovanog autora pisan je iz navodno nacionalističkog ugla posmatranja, a u stvari je potpuno suprotno nacionalnom interesu - da Srbija u procesu EU integracija uradi što može više za sebe. Ostaje da se vidi da li je taj tekst uvod u neargumentovane napade koji bi došli iz političkih struktura na vlasti, nezadovoljnim zato što im TS upućuje arugmentovane kritike. Naime, već smo imali slična iskustva, kada su izjave predsednika „Zavetnika“ ubrzo ponovili „Informer“ a nedugo potom i sam tadašnji premijer. Tada je povod bilo donošenje tzv. lex specialisa u vezi sa „Beogradom na vodi“, na čiju smo štetnost i opasnost po pravni poredak ukazivali.

marginalci