O novogodišnjoj rasveti tokom leta

Datum kreiranja: petak, 10 avgust 2018

bgrasvetaCena novogodišnje rasvete u glavnom gradu i poređenje sa drugim prestonicama nisu jedini podaci koji su bitni za ocenu o tome da li su javna sredstva utrošena na najbolji mogući način.

Odgovarajući na pitanja novinara, predsednik Republike Vučić, u čijoj nadležnosti nisu ova pitanja, izneo je podatak prema kojem će Grad Beograd za sledeće novogodišnje praznike utrošiti na rasvetu 2,2 miliona evra i da je to značajno manje nego što će potrošiti Zagreb i Moskva. 
https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php…

Kada se stavi na stranu to što predsednik Srbije nije javni funkcioner kojem bi uopšte trebalo postavljati pitanja o trošenju lokalnog budžeta i koji ne bi trebalo da o takvim pitanjima polaže račune građanima, ostaje činjenica da cena novogodišnje rasvete i poređenja sa drugim gradovima nisu jedina bitna stvar. Kada je reč o novcu koji je izdvojen za ove namene prvo pitanje je svrha nabavke. Često se ističe da je to, kao i u slučaju novogodišnjih koncerata, poboljšanje turističke ponude, te da se ulaganja višestruko isplate kroz turističke posete. Međutim, gradske vlasti nikada nisu predstavile ni jedno istraživanje sprovedeno među turistima ili drugi dokaz koji bi išao tome u prilog. Ukoliko postoji direktna korelacija između osvetljenja gradskog centra i dolaska turista u grad, onda bi bilo logično da se za tu namenu opredeli i značajno više sredstava i to ne samo u Beogradu, već u svim gradovima, kako bi se u budžet ulilo više prihoda od turizma.

Drugo pitanje, koje je ključno kada se javna nabavka vrši jeste da li bi bilo moguće za isti novac dobiti više, odnosno, da li se postavljeni ciljevi mogu ostvariti za manje sredstava. Tu se sva argumentacija gradskih čelnika, pa i predsednika države sudara sa činjenicom da se na javne nabavke godinama javlja jedna firma i da do toga dolazi, kako se argumentovano sumnja, zbog okolnosti da je predmet javne nabavke namerno oblikovan tako da ga samo jedna firma može ispuniti.

Kada je reč o nabavkama novogodišnje rasvete za doček 2019. ostaje nedoumica na čemu se zasniva izjava predsednika Vučića o 2,2 miliona evra. Naime, u jedinom tenderu koji je za sada sproveden, JKP Javno osvetljenje Beograd je tražilo uslugu reparacije prošlogodišnje novogodišnje rasvete. Za tu namenu su planirali 17 miliona dinara, a dobili su samo jednu ponudu, od firme Keep Light, koja je zatražila gotovo identičan iznos - 52 hiljada dinara manje od te vrednosti. Sa PDV, ugovorena vrednost je 20.334.456 dinara, odnosno 173.022,16 evra, tako da za sada ostaje nepoznato za šta će biti potrošeno preostalih 2 miliona evra.