Kampanja državnih funkcionera na lokalnim izborima u četiri opštine

Datum kreiranja: petak, 14 decembar 2018

doljevacČetiri opštine u kojima se u nedelju održavaju izbori, našle su se tokom 7 nedelja izborne kampanje u planu "redovnih aktivnosti" najviših državnih zvaničnika čak 20 puta, što je dvostruko više od broja redovnih i vanizbornih ministarskih obilazaka ovih mesta u prethodne dve i po godine. Drugim rečima, učestalost pojavljivanja članova Vlade u Lučanima, Doljevcu, Kladovu i Kuli, bila je oko 37 puta veća nego što je u periodu van izbora.

Reč je o dobro poznatoj "funkcionerskoj kampanji",pojavi kada zvaničnici zloupotrebljavaju svoju funkciju u promotivne svrhe, tako što obavljaju aktivnostikoje uopšte ne bi bile preduzete da nema kampanje ili ne bi bile preduzete neposredno pred izbore. Transparentnost Srbija redovno prati funkcionerske kampanje od izbora 2012. godine. Ovaj vid zloupotrebe, svojstven je svim nivoima vlasti i funkcionerima iz svih partija u Srbiji. Funkcionerske kampanje su dobile na zamahu u poslednje četiri godine, a broj promotivnih aktivnosti je značajno porastao i u periodu van izborne kampanje.

S obzirom na to da se izbori 16. decembra održavaju samo u četiri opštine, ovog puta su aktivnosti ministara bile vidljivije i bilo je daleko lakše uporediti njihovo interesovanje za mesta u kojima se održavaju izbori u odnosu na raniji period, ali i u odnosu na druga mesta u Srbiji, tokom 45 dana kampanje.

Doljevac je od raspisivanja izbora obišlo pet ministara u četiri odvojene posete. Predškolsku ustanovu koja se renovinara posetili su i ministar prosvete Mladen Šarčević i ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović. Povod da se nađu u ovom mestu našli su i ministri Zorana Mihajlović, Vanja Udovičić i Milan Krkobabić.

A u prethodne tri godine, od početka 2016, ministri su samo dva puta boravili u Doljevcu - Vanja Udovičić je u julu te godine otvorio akva park, a tri meseca ranije, ali tokom predizborne kampanje za parlamentarne izbore, ministar Aleksandar Vulin je posetio Dom za stare.

U Kuli su se, tokom netom završene kampanje, "svojim poslom" zatekli predsednik Srbije, predsednica Vlade Srbije, i još šestoro ministara - Mladen Šarčević, Goran Knežević, Zorana Mihajlović, Zlatibor Lončar, Branislav Nedimović i Vanja Udovičić. Ukupno osam poseta visokih funkcionera, ne računajući pokrajinskog premijera. Desetak dana pre raspisivanja izbora u tom mestu bio je i ministar za rad Zoran Đorđević.

Za razliku od Doljevca, Kula je u prethodne tri godine bila nekoliko puta odredište za ministre raštrkane "po terenu". Naime, u njoj se nalazi Nastavni centar MUP-a, pa je ministar Nebojša Stefanović tokom 2016. i 2017. tri puta prisustvovao obuci i vežbama. Pred izbore 2016. ministar Vulin i u Kuli je posetio Centar za socijalni rad. Van kampanje, od početka 2016. do danas, samo je u maju prošle godine ministar prosvete bio u školi u Sivcu.

U Kladovu je tokom kampanje boravilo četvoro ministara - Mladen Šarčević, Slavica Đukić Dejanović, Zorana Mihajlović i Zlatibor Lončar.

Prethodno je u "redovnu posetu" ovoj opštini, školama, preduzećima ili sportskim objektima, od 2016. godine dolazio samo Vanja Udovičić, i to ne u sam grad, već u desetak kilometara udaljeni Omladinsko-sportski kamp "Karataš". Udovičić je u kamp dolazio tokom kampanje za predsedničke izbore, kako bi "obišao radove i najavio nove radove", a zatim još jednom u julu 2017. godine kako bi obišao mlade sportiste.

U prethodnim godinama dva puta je u Kladovu boravila i ministarka pravde Nela Kuburović, ali ne u poseti opštini, već na godišnjim savetovanjima sudija prekršajnih sudova, a jednom, vanredno, i ministar Vulin, kada je obilazio pripadnike vojske angažovane na gašenju požara u okolini.

U Lučanima su u prethodnih šest nedelja bili ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministri Vanja Udovičić i Mladen Šarčević, a poslednjeg dana kampanje to mesto je posetio i Aleksandar Vučić, ali ne u svojstvu predsednika Srbije, već kao lider SNS-a. Mediji su, međutim, sa predizbornih skupova u Kotraži, Lučanima i Guči izvestili ne samo kao o stranačkim aktivnostima, već su preneli i izjave o Kosovu koje su "pripisali" predsedniku Srbije, a ne lideru naprednjaka.

Jedna od tema u predizbornom govoru Aleksandra Vučića bile su investicije u vojnu fabriku “Milan Blagojević”, koja je, uz Sabor u Guči, razlog zbog kojeg se i u vanizbornom periodu Lučani relativno često nađu na putu najvišim državnim zvaničnicima. Tako su od početka 2016. godine do kampanje za protekle lokalne izbore, tamo boravili predsednik (obišao gradilište nasipa na reci Bjelici blizu Lučana), premijerka sa ministrom Vulinom (u fabrici Milan Blagojević i na gradilištu nasipa) i Ivica Dačić (na Saboru u Guči sa portparolkom ruskog ministarstva). I tokom kampanje 2016. godine Lučani su u tri navrata ugostili ministre koji su baš tada poželeli da obiđu radove, fabriku ili da porazgovaraju sa predstavnicima opštine i sa privrednicima.

Iako se ministarske posete predstavljaju kao redovne aktivnosti, pa se tako u izveštaju o jednoj poseti Vanje Udovičića Kuli, na sajtu ministarstva navodi da je reč o "nastavku redovnog programa obilaska obrazovnih ustanova i sportskih zdanja i klubova širom Srbije", analiza pokazuje da "redovan program" uključuje uglavnom mesta u kojima se održavaju izbori.

Raspisivanje izbora, 29. oktobra, zateklo je ministra Udovičića u poseti Kruševcu, a od tada je boravio u četiri opštine - dva puta u Kuli i jednom u Doljevcu, gde se održavaju izbori, i jednom u Subotici.

Slične "redovne aktivnosti" imao je i ministar zdravlja - na dan raspisivanja izbora bio je u Kraljevu, a u međuvremenu u Kuli i Kladovu. Posetio je i jednu zdravstvenu ustanovu u Beogradu.

I ministar prosvete posećivao je, van Beograda, uglavnom škole u opštinama u kojima se održavaju izbori - od 29. oktobra posetio je tri škole u Beogradu i škole u Kladovu, Kuli i Lučanima. Pri povratku iz Kladova svratio je i u Veliko Gradište.

Funkcionerska kampanja je vid zloupotrebe javnih resursa koji je u Srbiji najviše zastupljen u predizbornom periodu. Po značaju, funkcionerska kampanja prelazi u mnogome i pitanje finansiranje izborne kampanje, jer omogućava dodatnu medijsku promociju u okviru informativnog programa, koja se kod jednog dela građana ne doživljava kao propaganda. Transparentnost Srbija je predložila niz zakonskih i drugih mera za rešavanje problema funkcionerske kampanje, na osnovu međunarodnih standarda i iskustava drugih zemalja. Analiza I preporuke se mogu preuzeti ovde:http://transparentnost.org.rs/images/dokumenti_uz_vesti/funkcionerska-kampanja-policy-paper-final.pdf

Takođe, dali smo predlog za dopunu odredbe Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije (i nacrta novog Zakona o sprečavanju korupcije koji bi trebalo da ga zameni). Član 29. tog zakona je trenutno jedini koji uređuje pitanje korišćenja javne funkcije u svrhu političke promocije, ali to čini na nepotpun način:

http://transparentnost.org.rs/images/dokumenti_uz_vesti/TS_predlog_-_funkcionerska_kampanja_-_Zakon_o_spre%C4%8Davanju_korupcije.pdf

 

foto: screenshot https://www.srbija.gov.rs/vest/348932/ulaganje-u-infrastrukturu-za-bolji-zivot-gradjana-doljevca.php