Propisati zakonsku obavezu

Datum kreiranja: petak, 15 mart 2019
jp konkursiZa zapošljavanje prvih pedesetak radnika na Aerodromu "Morava" kod Kraljeva, Aerodromi Srbije nisu raspisali konkurs, već su od Nacionalne službe za zapošljavanje tražili da im, bez oglašavanja, predloži kandidate sa svoje evidencije.
 
Inženjeri, pravnici, ekonomisti, transportni radnici i radnici u kargo službi, među prvima su koji bi polovinom godine trebalo da se zaposle u Arodromu "Morava".
 
Kandidate za ta mesta Aerodromi Srbije tražili su u filijalama Nacionalne službe za zapošljavanje u Kraljevu i Čačku. Oslonili su se na procenu savetnika za zapošljavanje i nisu tražili da se oglasi da su u potrazi za radnicima.
 
"Ono što sledi jeste da su radne biografije na dnevnom nivou prosleđivane samom poslodavcu. Tako da ono što sada sledi je prosto u rukama samog poslodavca", kaže Snežana Prelić, direktorka Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Kraljevu.
 
Dobro je što poslodavac traži radnike na evidenciji za nezaposlene, kažu u organizaciji "Transparentnost Srbija", ali je, napominju, trebalo je da na konkursu pruži šansu i ostalima.
 
"Zakonska obaveza, nažalost ne postoji. Zakonska obaveza oglašavanja postoji kad je reč o državnoj upravi, kad je reč o nekim javnim službama, ali ne i kad je reč o javnim preduzećima i drugim preduzećima u državnom vlasništvu. To je jedan od nedostatka Zakona o javnim preduzećima i trebalo bi da se promeni", kaže Nemanja Nenadić iz organizacije "Transparentost Srbija".
 
Zašto se Aerodromi Srbije nisu odlučili da na javnom konkursu zaposle radnike, odgovor RTS nije dobio ni u Ministarstvu saobraćaja. Za svako radno mesto, Nacionalna služba za zapošljavanje predložila je po tri kandidata, koji će morati da prođu testove, bezbednosne provere i obuku.