Ispravka: Intervju Nemanje Nenadića u „Danasu“

Datum kreiranja: utorak, 06 avgust 2019

danasNovineU dnevnom listu „Danas“ od 6. avgusta.2019. greškom je objavljena neutorizovana verzija intervjua sa Nemanjom Nenadićem, programskim direktorom TS. U nastavku se može pročitati ispravljena verzija, koja će takođe biti objavljena u internet izdanju „Danasa“.

 Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije Transparentnost, za Danas, o učešću u dijalogu vlasti i opozicije o izbornim uslovima

Dovoljno je vremena da se uslovi u vezi sa finansiranjem kampanje i izbora poprave

 

Beograd – Transparetnost na prvom sastanku vlasti i opozicije nije imala uvodno izlaganje. Na nekom od sledećih sastanaka trebalo bi da predstavimo, zapravo, stvari kojima se i inače bavimo. Tako bismo, nakon brojnih konferencija za novinare i saopštenja za javnost, ovde predstavili strankama iz vlasti i opozicije ono što prepoznajemo kao ključne probleme u oblastima kojima se bavimo. Naravno, nemamo nikakav problem sa tim ovo predstavljanje bude u potpunosti uz prisustvo javnosti – ocenjuje za Danas Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije Transparentnost, čija organizacija učestvuje u dijalogu vlasti i opozicije o izbornim uslovima. On je tako odgovorio na  pitanje Danasa - kako komentariše izjavu Dragana Đilasa, predsednika Stranke slobode i pravde, da bi svi sledeći takvi sastanci trebali da budu uz prisustvo javnosti.

 

Sagovornik Danasa ističe da je na drugim učesnicima dijaloga, o kojem je reč, da se izjasne o tome da li žele da takva vrsta dijaloga bude javna, potvrđujući već iznešeno mišljenje da Transparetnost protiv javnosti nema apsolutno ništa.

- Mi ćemo izložiti, da ponovim, ono što inače radimo već 15 godina, a to je ukazivanje na probleme u vezi  finansiranja izbornih kampanja, postupanjem državnih organa u vezi sa tim i aktivnostima javnih funkcionera tokom izborne kampanje. Reći ćemo jasno u čemu je problem sa tim segmentom izbora – ističe Nemanja Nenadić za Danas.

Sagovornik našeg lista ističe da ovakav djalog, sa stanovišta njegovog posla i onoga čime se bavi, nije izlišan.

- Vlast i opozicija imaju svoje razloge za i protiv učešća. Ja u to, u ovom trenutku, ne bih ulazio. Mislim da dijalog uoči izbora ima smisla, odnosno da ima dovoljno vremena, ukoliko vlast bude pokazala dovoljno volje i razumevanja, da se uslovi, na koje ćemo mi ukazati, poboljšaju – ističe Nenadić za Danas.

Kako zaključuje, izvesno je da izborne uslove nije u stanju da promeni opozicija već samo predstavnici vlasti, tako da od njih, kako kaže, ceo taj proces zavisi.

- Mi ćemo reći ono što smo inače govorili, npr. nakon monitoringa kampanje, objavljivanja izveštaja, i u drugim povodima. Za ovu priliku ćemo te nalaze i predloge grupisati na jednom mestu, kako ljudi na našem sajtu ne bi morali da za njima sami tragaju, istaći one koji su najhitniji za rešavanje i to je to – zaključuje programski direktor organizacije Transparentnost za naš list.

S. Č.