Šestomesečni Izveštaj Evropske komisije

Datum kreiranja: nedelja, 22 decembar 2019

euFlagŠestomesečni Izveštaj Evropske komisije Evropskom savetu „o stanju u vezi sa napretkom pregovora u okviru poglavlja 23 i 24“  (poznatiji kao „non-paper“) iz novembra 2019, donosi znatno manje detaljan prikaz stanja u oblasti borbe protiv korupcije nego godišnji izveštaj o napretku. I pored toga što su izostale ocene u mnogim oblastima gde je bilo mesta kritici (ne)postupanja vlasti u Srbiji, značajno je da se i kroz ovaj izveštaj podseća na novi krug otvorenog kršenja Zakona o državnim službenicima, kroz postavljanje vršilaca dužnosti na najviše položaje u administraciji, na to da nije uspostavljena metodologija za praćenje koruptivnih krivičnih dela, na neuređene odnose Vlade sa njenim antikorupcijskim Savetom i na kašnjenje sa donošenjem pojedinih zakona.

S druge strane, u ovom izveštaju je izostao uobičajeni kritički osvrt na činjenicu da nema presuda za korupciju na visokom nivou, niti dovoljno proaktivnog postupanja javnog tužilaštva u otkrivanju korupcije. Izveštaj, takođe, ne dotiče ni pitanja koja se odnose na oblast korišćenja javnih sredstava, javne nabavke, javno-privatna partnerstva i upravljanje javnim preduzećima.

Pojedine ocene stanja su nedorečene ili sporne. Takve su, na primer, ocene Zakona o sprečavanju korupcije koji je usvojen u maju 2019, a za koji se iznose tvrdnje da u većoj meri usaglašen sa ranije datim preporukama GRECO, nego što je to u stvari istina. Dalje, izostala je ocena kvaliteta promena propisa u vezi sa izborim uslovima, koje su usvojene nedavno. Non paper bi se mogao pogrešno razumeti kao da su minialne izmene u tri člana Zakona o finansiranju političkih aktivnosti sve što je trebalo menjati u toj oblasti. Takođe, kada je reč o radu Narodne skupštine, čitalac ne dobija bitnu informaciju da usvojeni zaključci povodom godišnjeg izveštaja Agencije ne sadrže uopšte mere za dalje postupanje Vlade ili same Skupštine.

Kada je reč o radu policije i javnog tužilaštva non paper donosi statističke podatke, ali bez adekvatnog poređenja sa prethodnim periodom i bez nalaza o ostvarenosti ciljeva zbog kojih je reformisana struktura državnih organa za borbu protiv korupcije od 1.3.2018.

Ceo komentar TS dostupan je na našem sajtu.