Šta je iza predloga da Vučić bira sudije i tužioce

Datum kreiranja: ponedeljak, 20 januar 2020

N1 mali rašaKampanja protiv pravosuđa koju su prethodnih dana pokrenuli predsednik države i ministar unutrašnjih poslova, iz početka je izgledala kao uobičajeni populizam i skretanje pažnje sa drugih pitanja.

Međutim, nakon izjave državnog sekretara u Ministarstvu pravde da bi bilo dobro da predsednik Srbije bira sudije i tužioce čini se kao da je reč o dalekosežnijem planu. Cilj akcije bi mogao biti pokušaj da se Ustav Srbije promeni tako što bi sudije i tužioci izgubili deo nezavisnosti koji uživaju u sadašnjim normama, umesto da se menja u pravcu koji bi bi otklonio politički uticaj na izbor, napredovanje i razrešenje sudija i tužilaca.

To bi bilo direktno suprotno ciljevima koje je upravo aktuelna politička garnitura postavila 2013. Bilo bi, naravno, suprotno i onome na šta se Srbija obavezala u okviru evropskih integracija, preporukama koje je dobila od GRECO, pa čak i predlogu za izmenu Ustava koji je iz Vlade već upućen u parlament.

Ovakav predlog očigledno ne bi mogao da dobije prelazne ocene bitnih međunarodnih organizacija. Zato bi se on pre mogao razumeti kao sredstvo pritiska na sudije, tužioce i njihova udruženja da ne traže više i da ne dižu glas jer može biti i gore. Isto tako, te najave mogu takođe biti i sredstvo „trgovine“ u budućim pregovorima, kako bi se sutra za „odustanak“ od te ideje dobio neki ustupak u vidu gledanja kroz prste za neko narušavanje vladavine prava.

Sve to ne znači ni da sudije i tužioci rade uvek dobro, ni da ne treba da budu odgovorniji za svoj rad. Međutim, ma koliko bilo rizika u tome da sudije i tužioci polažu račune o svom radu kolegama koje su sami izabrali, to je svakako manje loša varijanta od podvrgavanja pravosuđa kontroli političara.