TS pozvale poslanike da zatraže javnost podataka o donacijama i nabavkama

Datum kreiranja: ponedeljak, 27 april 2020

skupstina srbije unutraTransparentnost Srbija pozvala je narodne poslanike da na sutrašnjoj sednici zatraže od prisutnih predstavnika Vlade Srbije objavljivanje informacija o nabavkama koje su sprovedene bez primene Zakona o javnim nabavkama  toko vanrednog stanja radi borbe protiv epidemije, kao i o donacijama koje su u tu svrhu primljene.

Informacije o javnim nabavkama odnose se na podatke u meri u kojoj je to moguće učiniti u ovom trenutku - na primer za ugovore koji su već zaključeni i realizovani.

U dopisu upućenom svim poslaničkim grupama i samostalnim posalnicima, TS ih je pozvaal da od Vlade traže se objave i redovno ažuriraju podatke o primljenoj finansijskoj i nefinansijskoj pomoći od međunarodnih organizacija, stranih država, privrednih subjekata, pravnih i fizičkih lica za koje poseduju evidencije, uz zaštitu ličnih podataka donatora koji žele da ostanu anonimni.

TS je takođe pozvala poslanike da sami iniciraju, ili da od prisutnih predstavnika Vlade traže da to ona učini, izmene propisa koje uređuju ove dve oblasti.

Izmenama Zakona o javnim nabavkama (još uvek važećeg, kao i novousvojenog, čija primena počinje 1.7.2020), trebalo bi za ubuduće obezbediti ostvarivanje načela transparentnosti kod javnih nabavki koje se sprovode bez primene Zakona o javnim nabavkama.

Istovremeno, trebalo bi izmeniti i dopuniti Zakon o donacijama i humanitarnoj promoći, Zakon o javnoj svojini, Zakon o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama, kako bi se obezbedio adekvatan nivo javnosti podataka o donacijama koje u situacijama elementarnih nepogoda prikupljaju državni organi i javne ustanove.

Dopis sadrži detaljno obrazloženje ove iniciajtive i dostupan je na sajtu Transparentnosti Srbija.