Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Zapisnici biračkih odbora

Datum kreiranja: utorak, 30 jun 2020

glasacka kutijaJedna od retkih preporuka koje je Transparentnost Srbija davala tokom dijaloga o izbornim uslovima, a koje su prihvaćene i primenjene odnosi se na objavljivanje originalnih zapisnika biračkih odbora. To je omogućilo da sada svaki zainteresovani građanin može da uvidi obilje nepravilnosti prilikom sačinjavanja tih zapisnika, a što je ranije bilo dostupno samo RIK i predstavnicima četiri liste koje su na nekom biračkom mestu dobile najviše glasova. Neki od njih su to pravo iskoristili i izneli u javnost podatke o tome da su zapisnike sa biračkih mesta često popunjavali isti ljudi, da su zapisnici sačinjavani navodno odmah po okončanju izbora i da su brojevi prepravljani. 

Kao što smo mnogo puta isticali, transparentnost nije rešenje za sve probleme niti dokaz zakonitosti. Korist od transparentnosti se ogleda upravo u tome što ono što je učinjeno suprotno zakonu postaje vidljivo. Da bi se nezakonitosti otklonile, bilo bi neophodno da se unutar RIK ne odlučuje isključivo većinom glasova, već na osnovu pravila koja bi ograničila “slobodnu volju” većine članova da ignorišu nezakonite radnje biračkih odbora, kao i da ovo telo bude u obavezi da otkloni očigledne nezakonitosti čak i kada niko od učesnika izbornog procesa ne uloži prigovor.

Pored onoga što se vidi iz objavljenih zapisnika, u vezi sa junskim izborima je sada vidljiv i drugi problem – da ni sami zapisnici ne odgovaraju stvarnom stanju stvari kada je reč o glasačkim listićima. RIK nije razmatrao prigovore koji su se odnosili na takve situacije, a Upravni sud je naložio RIK da prilikom razmatranja prigovora utvrdi i činjenično stanje. Imajući u vidu da je broj prigovora koji su podneti iz tog razloga (od strane predstavnika izborne liste “Suverenisti”) veoma veliki (2700)  utvrđivanje rezultata izbora bi moglo da potraje dugo. Ukoliko se pokaže da su sumnje utemeljene, to bi dalje otvorilo pitanje odgovornosti hiljada članova biračkih odbora koji su potpisali manjkave zapisnike.