Odgovornost načelnika opštinske uprave partiji za postupanje potomaka

Datum kreiranja: nedelja, 19 jul 2020

ozon press spsJedan od bizarnijih primera zarobljavanja države i deformisanosti političkog života u Srbiji stigao je ovih dana iz Čačka. Tamošnji opštinski odbor Socijalističke partije Srbije saopštio je da načelnica Gradske uprave za urbanizam, Vesna Dmitrić, "više neće obavljati tu funkciju". Kao razlog za to je navedeno da je njen sin (ne kaže se da li je punoletan ili ne), na svom "na svom Facebook profilu objavio fotografiju sa protesta u Beogradu pod nazivom ,,Miran protest’’".

Kao osnov za smenu, lokalni ogranak SPS navodi da je to partija koja participira u vlasti u Čačku, i "koja je preuzela odgovornost za tu gradsku upravu", odlučila da reaguje "shodno svojoj odgovornosti i moralu". Da stvar bude još čudnija, načelnica čačanske uprave uopšte nije član SPS, a ta partija nije imala nikakve zamerke za njen rad i čak joj se izražava zahvalnost. Pa ipak, "smatramo da svako ko je povezan sa protestima na direktan ili indirektan način nije moralno da bude na funkcionerskoj poziciji" - kaže u saopštenju ogranak SPS.

Načelnike gradskih uprava postavlja i razrešava gradsko veće. Međutim, ovo telo koje čine lokalni političari iz vladajućih stranaka ne može to da čini po svom nahođenju i bez ikakvih pravila. Za mesto načelnika gradske/opštinske uprave može da se imenuje samo onaj službenik koji ispunjava određene uslove, (najmanje pet godina iskustva, 240 bodova iz visokoškolske ustanove). Štaviše, razrešenje je moguće jedino ako postoji neki od snažnih zakonskih razloga: bezuslovna kazna zatvora od najmanje šest meseci, konačna disciplinska kazna prestanka radnog odnosa, ocena „ne zadovoljava“ na vanrednom ocenjivanju službenika (ili u dva redovna ocenjivanja), preporuka za razrešenje od Agencije za borbu protiv korupcije ili lokalnog ombudsmana.

Čačanska načelnica, za čiji rad predlagači smene imaju samo reči hvale, očigledno ne bi mogla da bude zakonito smenjena ni po jednom osnovu. Ona takođe nije ni vršilac dužnosti, već načelnica u punom petogodišnjem mandatu. Pototovo, ona ne može biti smenjena sada, kada nova gradska vlast tek treba da se formira. U čemu je onda stvar? Kako se može videti sa sajta grada Čačka, načelnica za urbanizam, Vesna Dmitrić, postavljena je 5.11.2015, što znači da će joj mandat svakako isteći za četiri meseca,Socijalisti su na ovaj način najavili da načelnici neće pružiti podršku da i narednih pet godina obavlja tu funkciju, iako je to činila dobro.

I tako dolazimo do bizarnosti ovog slučaja – širom Srbije i sveta se političari upinju da pokažu kao da rade za dobro naroda, čak i kada im je partijski interes na prvom mestu. Ovde je pak, lokalni odbor partije kroz svoje saopštenje jasno obnarodovao da će učiniti nešto protivno interesima građana. O pozadini ovakvog poteza govori vrh iste partije, koja na razne načine dokazuje vernost starijem partneru iz prethodne a možda i buduće vladajuće koalicije.