Agencija: Tehnički problemi u prikazivanju troškova kampanje

Datum kreiranja: petak, 28 avgust 2020

acas nepravilnostiAgencija za borbu protiv korupcije saopštila je danas da je došlo do tehničkih problema u prikazivanju izveštaja o troškovima izborne kampanje, koji se nalaze na sajtu agencije.

Agencija je u saopštenju uputila javno izvinjenje političkim subjektima čiji su izveštaji netačno prikazani, čime su dovedeni u fokus medijske pažnje i analize. U više navrata smo obavestili javnost i političke subjekte da se Izveštaji podnose putem novog aplikativnog softvera. S obzirom na to, da je u pitanju obiman registar, i baza podataka sa arhivom od 2012. godine, njen prenos na novu softversku platformu teče paralelno sa podnošenjem aktuelnih izveštaja. Dizajner softvera je predvideo moguće rizike ovog poslovnog procesa i svakodnevno iznalazi rešenja koja omogućavaju upravljanje njima.

Tokom jučerašnjeg dana upozoreni smo na nelogičnosti u prikazivanju numeričkih podataka nakon čega smo pristupili temeljnoj kontroli prikaza svih izveštaja o troškovima izborne kampanje koje su politički subjekti podneli u vezi sa poslednjim republičkim, pokrajinskim i lokalnim izborima. Uočeni problemi u aplikaciji se otklanjaju i u najkraćem roku svi izveštaji biće prikazani u ispravnom formatu, navodi se u saopštenju.

TS je juče uputila dopis Agenciji u kome je ukazala na brojne nelogičnosti u izveštajima.