APR reagovao na inicijativu Transparentnosti

Datum kreiranja: subota, 26 septembar 2020
apr pretragaNakon što smo uputili inicijative Ministarstvu privrede i Agenciji za privredne registre da reše problem nezakonitih direktora javnih preduzeća, kojima je davno istekao mandat, dobili smo brzi odgovor od APR-a.
Jednim mejlom su nam na svih 19 dopisa odgovorili da nisu nadležni da menjaju podatke.
Nismo odustali, pa smo se obratili novim dopisom, ukazavši u prigovoru da postoje koraci koje mogu da preduzmu.
To je urodilo plodom - dobili smo konačno odgovor da APR sama ne može da izmeni podatke ali će odmah proslediti inicijativu Ministarstvu privrede.
Ministarstvo sada ima na stolu dve inicijative - našu i ovu prosleđenu od APR-a.
Jasno je da u ovom slučaju nije upitno da li Ministarstvo može ili želi da reši ovo pitanje. Nije rešenje samo obrisati aktuelne vd direktore, već okončati konkurse, izabrati profesionalne direktore i ubuduće redovno sprovoditi konkurse.
Prethodno bi trebalo usvojiti podzakonske akte koji se čekaju osam godina, a koji treba da doprinesu profesionalizaciji, ali, što je mnogo važnije i teže, potrebna je politička vlja da se prekine kontrola javnih preduzeća, domova za uhljebljivanje, za izvlačenje novca, zloupotrebu resursa i poluga za održavanje socijalnog mira.
Bez svega toga, konkursi će biti samo prazna školjka za dovođenje partijskih kadrova koji će preko JP sprovoditi partijsku politiku.