GRECO izveštaj o pravosuđu

Datum kreiranja: nedelja, 29 novembar 2020

cekicU vezi sa brojnim preporukama koje se odnose na pravosuđe, novi izveštaj ne sadrži mnogo novina u odnosu na prethodni. Najveći deo preporuka je povezan sa izmenama Ustava, gde je GRECO „kritički izrazio zabrinutost zbog prilično teškog okruženja u kom se vodi proces konsultacija, pri čemu su se razne nevladine organizacije, uključujući i Društvo sudija i Udruženje tužilaca Srbije povukli iz procesa, kao i zbog kritika ne samo ovih organizacija već i Konsultativnog veća evropskih sudija na neke aspekte nacrta amandmana na Ustav“. Vrlo je zanimljiva greška u srpskom prevodu ovog izveštaja gde je navedeno da se iz postupka povuklo „Udruženje sudija i tužilaca“, jer je pod tim nazivom pre dve godine formirana organizacija koja podržava aktuelne ustavne reforme, iako je u stvari reč o dva druga udruženja – Društvu sudija Srbije i Udruženju javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije.

Iako se GRECO uzdržao od toga da oceni da li bi ustavni amandmani doveli do ispunjenja preporuka iz 2015, očigledno je da bi ocena morala biti negativna, ukoliko se budu doslovno držali svojih preporuka. Naime, GRECO je još 2015. izričito zatražio „isključivanje Narodne skupštine iz izbornog procesa“, kako za članove VSS, tako i za članove DVT, a pored toga i isključenje članova izvršne vlasti po službenoj dužnosti iz DVT. S druge strane, do sada izloženi nacrti ustavnih amandmana predviđaju izbor značajnog dela članova ovih tela u Skupštini Srbije, kao i zadržavanje predstavnika izvršne vlasti u DVT.

Šta dalje?

Pošto je velika većina preporuka i dalje delimično sprovedena, GRECO ističe da „nema izbora već da situaciju smatra „globalno nezadovoljavajućom“ u smislu člana 31. stav 8.3 svog Poslovnika o radu“. Stoga je ova organizacija pozvala šefa delegacije Republike Srbije da dostavi izveštaj o napretku u sprovođenju preostalih preporuka I, II i od IV do XII najkasnije do 31. oktobra 2021. Imajući u vidu dosadašnja iskustva, nova ocena se može očekivati tek krajem 2022.

GRECO je takođe pozvao Srbiju da odobri objavljivanje ovog izveštaja, što je i učinjeno. Inače, na istoj sednici su usvojeni izveštaji za 7 zemalja, a pored ovog za Srbiju objavljeni su i izveštaji za Luksemburg i Kipar, pa se može reći da je u pogledu transparentnosti kod deljenja neprijatnih nalaza sa domaćom publikom, Srbija ovaj put pretekla Letoniju, Slovačku, Tursku i Azerbejdžan.