Srbija potpuno sprovela četiri od 17 preporuka GRECO

Datum kreiranja: petak, 16 april 2021
greco logoSrbija je većinu preporuka Grupe država protiv korupcije (GRECO) za sprečavanje korupcije medju poslanicima, sudijama i tužiocima sprovela samo delimično a potpuno je sprovela nešto manje od četvrtine, navodi se u godišnjem izveštaju ovog tela Saveta Evrope, prenosi Beta.
Od 17 preporuka, potpuno su sprovedene četiri a 12 delimično, dok je jedna ostala nesprovedena. Izraženo u procentima, Srbija je potpuno sprovela 23,5 odsto a delimično 70,6 odsto preporuka, što je ispod proseka na nivou GRECO.
Naime, u izveštaju se navodi da su članice GRECO do kraja 2020. potpuno sprovele gotovo 40 odsto preporuka za sprečavanje korupcije medju poslanicima, sudijama i tužiocima.
U zemljama okruženja, Albanija je, ukupno gledano, sprovela 90 odsto preporuka a 10 odsto delimično, BiH je delimično sprovela 70 odsto a 30 odsto nije sprovela, Crna Gora je sprovela 73 odsto a delimično 9 odsto a Severna Makedonija je sprovela 52 a delimično sprovela 40 odsto preporuka.
Medju članicama GRECO sa veoma malim procentom potpuno ispunjenih preporuka su Austrija (5 odsto), Turska (6,5 odsto), Portugalija (6,7 odsto), Češka (7 odsto).
Antikorupcijsko telo Saveta Evrope je u izveštaju istaklo da vlade treba striktno da upravljaju rizicima za korupciju koji su se javili zbog vanrednih mera u borbi protiv kovida-19, uključujući ubacivanje velikih suma novca u ekonomiju radi ublažavanja ekonomskog i socijalnog uticaja pandemije.
Generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić rekla je na predstavljanju izveštaja da u izazovnim vremenima vlade moraju da pojačaju napore da sve politike i akcije koje preduzimaju u cilju zaštite javnog zdravlja i borbe protiv ekonomske krize ispunjavaju antikorupcijske standarde.
"Nisu dovoljni adekvatni zakonski i institucionalni okviri za borbu protiv korupcije. Moramo da vidimo da se standardi efikasno primenjuju u praksi a vlade moraju da deluju transparentno i odgovorno", istakla je Pejčinović Burić.
Predsednik GRECO Marin Mrčela pozvao je zemlje da slede smerenice za sprečavanje korupcije u pandemiji koje je to telo objavilo 2020.
Mrčela je rekao da žali što u nekim zemljama postoje "upadljivi pokušaji" izvršne i/ili zakonodavne vlasti da "napadnu, zastraše ili potčine pravosudje".
On je istakao da borba protiv korupcije ne može da bude odvojena od sudske nezavisnosti ili čak suprostavljena sudskoj nezavisnosti. "Prvo je neophodno za drugo, i obrnuto", dodao je Mrčela.
U novom izveštaju, inače 21. po redu, razmatrane su mere za sprečavanje korupcije u članicama GRECO u 2020. u četvrtom krugu ocenjivanja, koji se odnosi na poslanike, sudije i tužioce, i petom krugu, koji je fokusiran na centralne vlade, uključujući najviše izvršne funkcije, i agencije za sprovodjenje zakona.
Zaključno sa krajem 2020. godine, 16 zemalja, uključujući Srbiju, bilo je podvrgnuto postupku ocenjivanja neuskladjenosti u četvrtom krugu evaluacije.
GRECO je telo Saveta Evrope čiji je cilj da poboljša kapacitet članica za borbu protiv korupcije nadgledanjem njihove uskladjenosti s antikorupcijskim standardima. To telo pomaže članicama da identifikuju slabosti u nacionalnim antikorupcijskim politikama, čime se podstiču neophodne zakonodavne, instituciuonalne i praktične reforme. GRECO čine 47 članica Saveta Evrope, Belorusija, Kazahstan i SAD.