Uručene nagrade pobednicima konkursa „Možeš da kupiš zvanje, ali ne i znanje"

Datum kreiranja: četvrtak, 13 maj 2021

IMG d9ab60f8d5cd92e891e4656017e183c4 VDvanaest učenika osnovnih i srednjih škola iz Kragujevca dobilo je nagrade za najbolje literarne i likovne radove u okviru konkursa “Možeš da kupiš zvanje, ali ne i znanje”. U kategoriji literarnih radova, prvu nagradu osvojili su Veljko Prodanović, učenik osmog razreda osnovne škole “Dragiša Luković Španac” i Veljko Petrović, učenik četvrtog razreda Druge kragujevačke gimnazije. Kada je reč o likovnim radovima, prve nagrade su osvojile Jelisaveta Marković, učenica sedmog razreda OŠ “Radoje Domanović” i Anđela Milovanović, učenica prvog razreda turističko-ugostiteljske škole “Toza Dragović”. Osim prvog mesta za najbolje radove, još osam učenika osvojilo je nagrade za drugo i treće mesto u obe kategorije. Dodela nagrada organizovana je u Srednjoj stručnoj školi u Kragujevcu, a u okviru programa obeležavanja Dana Grada Kragujevca.

Konkurs su organizovali Lokalni antikorupcijski forum grada Kragujevca (LAF), uz podršku Grada Kragujevca, Projekta za odgovornu vlast Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i organizacije Transparentnost Srbija, sa ciljem da se podigne svest mladih o važnosti sprečavanja i borbe protiv korupcije, kao i da se unapredi znanja o tome kako mladi vide i prepoznaju nepotizam kao jedan od oblika korupcije koji je najprisutniji u društvu.

„S obzirom na to da je ovo prvi konkurs na ovu temu u Kragujevcu i na okolnosti u kojima su škole radile, zadovoljni smo odzivom i rezultatima, učenici su pokazali da prepoznaju temu korupcije i nepotizma i da umeju da je opišu na razumljiv i jednostavan način. LAF će nastaviti da se bavi i da radi sa mladima na prevenciji korupcije i nepotizma putem edukativnih radionica i sličnih konkursa. Posebno nas raduje odziv učenika iz drugih gradova i to nas motiviše da sledeći konkurs bude na regionalnom  ili nacionalnom nivou“, rekla je Zorica Sorak, predsednica Lokalnog antikorupcijskog foruma grada Kragujevca.  

IMG cc45cef30099ff198cfb44095f11f352 VNa konkurs je pristiglo skoro 50 radova iz 15 osnovnih i srednjih škola. Petočlani žiri, sastavljen od profesora, nastavnika, predstavnika LAF-a i gradske uprave, izabrao je ukupno 12 radova koji su svojim izrazom i porukom koju šalju najbolje predstavili suštinu korupcije, štetnost ove pojave i načina na koje se ona može suzbiti. Osim učenika, nagrađeni su i njihovi predmetni nastavnici, odnosno mentori. Nagrađeni radovi biće izloženi u prostorijama Srednje stručne škole. Osim učenika sa teritorije grada Kragujevca, za konkurs su interesovanje iskazali učenici i nastavnici i drugih opština Šumadijskog okruga, što će biti i povod da se naredni konkurs proširi i van teritorije grada.

„Kroz svoje radove učenici su imali priliku da podele razmišljanja na temu korupcije i nepotizma u obrazovanju, da kažu zbog čega su ove pojave štetne po celo društvo, zašto je bitno poštovati pravila i “igrati” pošteno i koliko je važna uloga škole u svemu tome. Veoma smo ponosni što smo bili deo ove inicijative, jer verujemo da je važno kontinuirano raditi sa mladima kada su važne društvene teme u pitanju, a ova je svakako jedna od takvih tema“, rekla je Džeklin Vilijams Bridžers, direktorka USAID-ovog Projekta za odgovornu vlast.

Lokalni antikorupcijski forum (LAF) je nezavisno telo Skupštine grada čiji su članovi izabrani na otvorenom, javnom konkursu 2019. godine i čija je glavna nadležnost da prate primenu Lokalnog plana za borbu protiv korupcije, usvojenog u Skupštini Kragujevca 2017. godine. Osim praćenja primene tog dokumenta, kragujevački LAF se bavi i drugim aktivnostima koje imaju za cilj prevenciju korupcije i podizanja svesti javnosti o važnosti sprečavanja i suzbijanja korupcije. Konkursom za učenike osnovnih i srednjih škola, LAF kao jedan od svojih važnih ciljeva postavlja i rad sa mladima kao važnom grupom koja može da donese promene i doprinese jačanju svesti javnosti o neprihvatljivosti korupcije i nepristajanju na nju. USAID-ov Projekat za odgovornu vlast, sa organizacijom Transparentnost Srbija, pruža tehničku podršku LAF-u iz Kragujevca, kao i nezavisnim telima u drugim gradovima i opštinama, da ojačaju svoj rad i postanu prepoznatljiv i važan akter u borbi protiv korupcije na lokalnom nivou.