Nekretnine smanjuju redovne troškove stranaka

Datum kreiranja: četvrtak, 21 oktobar 2021

tresetišteIzmenama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, 2014. godine, koje je inicirala Srpska napredna stranka, ponovo je omogućeno da se nekretnine kupuju i od novca koji stranke dobijaju iz budžeta, kaže  za Danas Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije Transparentnost Srbija, povodom otkrića Centra za istraživačko novinarstvo Srbije da vladajuća SNS na četiri lokacije poseduje nekretnine u vrednosti od 224 miliona dinara. 

Na pitanje koliko je vladajuća stranka u prednosti naspram ostalih učesnika predstojećih izbora, imajući u vidu i ovu novootkrivenu, finansijsku i materijalnu moć, Nemanja Nenadić kaže da su glavni troškovi u kampanji oni koji se odnose na medijsko oglašavanje, oglašavanje putem bilborda, organizaciju masovnih mitinga... Usled toga, dodaje on, posedovanje nekretnina ne omogućava strankama da umanje troškove izborne kampanje, ali je ono značajno kod finansiranja njihovog redovnog rada, jer smanjuje troškove rada opštinskih odbora, troškove obuka aktivista, i slično. 

Naš sagovornik, međutim, napominje da u izveštajima o troškovima kampanje veoma je mali broj stranaka koje navode zakup dodatnog poslovnog prostora. 

„Na Paliću, na oko 200 metara od granice sa Mađarskom, okružen njivama nalazi se salaš sa bazenom u vlasništvu vladajuće stranke. To je samo jedna od četiri lokacije na kojima SNS ima nekretnine. Osim za potrebe stranke, nekretnine mogu da služe kao jemstvo za kredit, a bez obzira da li ih je kupila svojim ili novcem građana, prema Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, može i da ih proda“, izvestio je CINS. 

Imajući u vidu da je nepoznat način na koji je SNS kupila ove nekretnine, Nemanja Nenadić kaže da je njihovo posedovanje prednost za stranke koje su ih stekle iz privatnih izvora a ne od sredstava iz budžeta od 2012. godine do danas, kao i za one koje su na bilo koji način došle do nekretnina pre 2012. godine. 

- U to doba, jedine značajne nekretnine je imala SPS, koja ih je nasledila od nekadašnjeg Savezakomunista. Naime, Zakon o finansiranju političkih aktivnosti iz 2011. godine je strogo ograničio strankama da mogu da kupuju prostorije samo od novca koji potiče iz privatnih izvora. Na primer, prilozi i članarina. Izmenama tog zakona 2014. godine, na predlog poslanika SNS, ponovo je omogućeno da se nekretnine kupuju i od novca koji stranke dobijaju iz budžeta. Tadašnji šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić je tada prihvatio naš predlog, pa su štetni efekti ovih izmena zakona u konačnoj verziji makar ublaženi, uvođenjem pravila da se ovako kupljene nekretnine mogu koristiti samo za političke aktivnosti, a ne, recimo, za sticanje dobiti kroz iznajmljivanje poslovnog prostora - ističe Nenadić. 

Međutim, napominje on, i pre i posle ove izmene zakona ostaje nerešen praktičan problem - kako da se utvrdi da li je nekretnina kupljena iz privatnih ili javnih izvora, budući da se sav novac nalazi na istom računu. 

- Nije mi poznato da li je Agencija za sprečavanje korupcije pokušavala da utvrdi ove činjenice u nekom konkretnom slučaju. Vladajuća SNS je već godinama finansijski izrazito nadmoćnija od ostalih, dok je u periodu do 2012. i 2014. nekoliko stranaka moglo sebi da priušti vođenje relativno skupih kampanja. Pre svih, DS i SRS, ali i URS, DSS, SPS, a od 2012 i SNS. Finansijska snaga sadašnje vladajuće stranke potiče od činjenice da dobijaju daleko najviše novca iz budžeta na osnovu broja poslanika i izbornog uspeha. Istovremeno, s obzirom na to da SNS drži gotovo sve poluge vlasti, sve druge stranke su značajno manje atraktivne i za potencijalne donatore, bilo da daju svoje priloge u skladu sa zakonom ili da ostaju skriveni - zaključuje Danasov sagovomik. 

CINS je izvestio i daje SNS navedeni vojvođanski salaš platio nešto više od 7,1 milion dinara u julu 2019. godine. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u pitanju su objekti površine skoro 700 kvadrata. „lako nije poznato šta se sve nalazi unutra i u koje sve svrhe se koristi salaš nadomak mađarske granice, najmanje u dva navrata prošle godine tamo je održana edukacija za polaznike Akademije za mlade lidere SNS-a. Predavač je bila novinarka TV Pink i bivša supruga predsednika Aleksandra Vučića Ksenija Vučić“, piše CINS i dodaje da je kroz prostorije na Paliću prodefilovao i niz državnih i stranačkih funkcionera - od ministra finansija Siniše Malog, preko v .d. direktora Pošte Srbije Zorana Đorđevića, do predsednika Srbije i naprednjaka Vučića. 

O tome na koji način funkcioneri naprednjaka kupuju nekretnine, imajući u vidu silu, moć i kontrolu nad gotovo svim sferama društva i građanima, koju manje-više očigledno demonstriraju, ostaje samo da se nagađa.

Usput, podsetimo da SNS poseduje i prostorije na Novom Beogradu, u Starom Merkatom, gde se nalazi sedište stranke, u vrednosti od oko 250 hiljada evra. U avgustu 2019. godine u Starom Merkatora vladajuća stranka kupila je još jedan poslovni prostor, od 418 kvadrata, za šta su izdvojili 43,5 miliona dinara. CINS je potom otkrio da je na istoj adresi SNS postao vlasnik još jednog prostora - od 268 kvadratnih metara, koji su 2020. stavili pod hipoteku kod Halk banke. Osim na granici sa Mađarskom, SNS ima nekretninu kod granice sa Rumunijom, u Srpskoj Cmji, gde je vladajuća stranka vlasnik prizemnog tržnog centra, od 384 kvadratna metra. SNS je u februaru 2016. godine vlasnik i lokala u Kruševcu.