Predlozi TS za dopune Nacrta zakona o izboru narodnih poslanika

Datum kreiranja: utorak, 14 decembar 2021

paragrafTransparentnost Srbija dostavila je predloge za dopune Nacrta zakona o izboru narodnih poslanika, koje predviđaju uređivanje uzbunjivanja, smanjenje nepotrebnih troškova i izbor članova skupštinskog Nadzornog odbora na javnom konkursu.

Sprovođenje izbornog procesa i ostvarivanje biračkog prava imaju veliki koruptivni potencijalali i i značaj za borbu protiv korupcije, kroz sprečavanje i sankcionisanje zloupotrebe javnih resursa ili kroz narušavanje izbornog procesa podmićivanjem birača.

Nažalost, Nacrt nastavlja praksu primećenu proteklih godina tokom prethodno sprovedenih izbora tokom kojih nije zapažena ni jedna pozitivna promena u pogledu sprečavanja povrede tajnosti glasanja aktivnostima koje preduzimaju politički subjekti ili javni funkcioneri i službenici van biračkog mesta, ili u pogledu smanjenja mogućnosti za zloupotrebe javnih resursa u cilju uticaja na birače, navela je TS u komentaru predloga dostavljenog Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, poslednjeg dana javne rasprave.

Uzbunjivanje bi se, prema predlogu TS, uvelo kao dodatni mehanizam kontrole izbornog procesa, pri čemu je neophodno urediti koji organ je nadležan da obezbedi sigurne kanale za građane da prijave nepravilnosti.

Predlaže se i uvođenje obaveze da javni medijski servisi i Republička izborna komisija građane obaveste o pravu da prijave nezakonite radnje pre, tokom i posle izbora, kao i da postupak uzbunjivanja mogu započeti pred  Republičkom izbornom komisijom koja je dužna da na poverljiv način postupa po tim prijavama.'

TS je predložila da se članovi Nadzornog odbora, tela koje treba da nadzire proces izbora, biraju nakon sprovedenog javnog konkursa, kako bi se minimizirala mogućnost nedozvoljenih uticaja i uspostavila nezavisna, stručna i građanska kontrola izbornog procesa pod okriljem Narodne skupštine Srbije.

Radi smanjenja nepotrebnih troškova, TS je predložila da članovi i zamenici članova organa za sprovođenje izbora u proširenom sastavu nemaju pravo na naknadu ako su imenovani na predlog podnosioca izborne koji već ima članove odnosno zamenike u stalnom sastavu.

Sve predloge TS, sa obrazloženjima, možete pogledati u predlogu dostavljenom MDULS i objavljenom na sajtu TS u rubrici „Inicijative i analize“.