Jesu li neviđeni ugovori neviđeno povoljni

Datum kreiranja: sreda, 29 decembar 2021

construction costsZahvaljujući našim pratiocima na društvenim mrežama, u prilici smo da Vladi Srbije ponudimo rešenje kako da građanima Srbije koji ne veruju na reč da su netransparentni poslovi vredni više stotina miliona evra koji se zaključuju bez konkurencije zaista povoljni , kako to ministri, predsednica Vlade ili predsednik Republike tvrde.

Naime, većina infrastrukturnih projekata u Srbiji dogovaraju se sa unapred odabranim izvođačem radova, pa nema konkurencije i više ponuda, a javnosti se ne predočavaju ni podaci koji bi mogli da posluže za poređenje –o ceni izgradnje puteva sa sličnim karakteristikama u drugim državama.

Naprotiv, stručnjaci za ovu oblast i opozicione stranke u više slučajeva iznosili su podatke da su slični radovi u drugim zemljama bili značajno jeftiniji.

Nedavno je resorni ministar Tomislav Momirović, u emisiji „Pravi ugao“ na RTV, umesto odgovora na ovo pitanje, poredio cenu po kilometru raznih puteva koji se sada grade sa izgradnjom mosta na Adi. 

Za oko 500 evra Vlada može da kupi publikaciju sa poređenjem cena infrastrukturnih radova u više od 100 zemalja sveta, sistematizovane – od troškova radne snage i materijala do lokalnih poreza, pa da pojedine podatke predoči javnosti kada ugovora infratsrukturne radove. https://compassinternational.net/product/global-construction-costs/