Priznanje iz vlasti o nelegalnom statusu v.d. direktora

Datum kreiranja: sreda, 19 januar 2022

insajder jp epsPrvi put smo od nekog od predstavnika vlasti dobili priznanje da su vršioci dužnosti direktora kojima je istekao mandat u nelegalnom statusu. TS već godinama ukazuje na ovaj problem, a predstavnici vlasti su to do sada ignorisali ili negirali, tvrdeći da vršiocima dužnosti ne prestaje mandat dok se ne izabere novi direktor.

Državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković izjavila je, naime, za Insajder da je Ministarstvo podnelo krivične prijave protiv Milorada Grčića zbog vršenja dužnosti direktora EPS iako mu je po zakonu istekao mandat kao i zbog obmanjivanja javnosti i vrha države o situaciji u energetskom sektoru. 

Grčić je za v.d. direktora postavljen u martu 2016. godine, a maksimalno dozvoljeni zakonski mandat istekao mu je u martu 2017.

EPS nije jedino JP čiji je direktor godinama bio u nelegalnom statusu. Još 21 JP odnosno preduzeće u državnom vlasništvu u kojima se direktor bira u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima imaju na svom čelu ljude kojima je mandat istekao, nekim od njih pre gotovo 10 godina.

Pošto dugogodišnje lažno predstavljanje Grčića i drugih direktora kojima je istekao mandat ne predstavlja tajnu za članove vlade, koja ih imenuje i razrešava, jednako je potrebno utvrditi i njihovu odgovornost.