Revizija ugovora o vakcinama

Datum kreiranja: četvrtak, 09 jun 2022

kovid_vakcina.jpgKada je pandemija počela niko nije mogao da predpostavi koliko će nam vakcina biti potrebno niti koliko će Covid 19 trajati. Danas kada zaraza jenjava grupa od 10 istočno evropskih zemalja, uključujući i Hrvatsku, podnela je zahtev Evropskoj komisiji za reviziju ugovora o vakcini protiv Corona virusa. U pismu se spominje preveliki broj doza vakcina i potreba da se zaštite javne finansije. Drugim rečima od Evrope traže pare nazad, prenosi Nova.rs.

Reporter:Deset članica Evropske unije pisale su Briselu, a u pismu optužuju Evropsku komisiju da ih je naterala da kupe mnogo vakcina koje im više ne trebaju. Hoće li zahtevi za raskid ugovora o obaveznoj nabavci vakcina biti ispunjeni i da li su članice Evropske unije i dalje u obavezi da kupuju vakcine i u kojim količinama, pitali smo Evropsku komisiju, ali danas bez odgovora.

Dr Zoran Radovanović, epidemiolog:To je simptomatično da ni jedna od onih jezgrovnih zemalja 6 ili 12 koje su osnovale Evropsku uniju se nije bunila, a ove zemlje su svesno prenele deo odgovornosti na Brisel. Tamo su zajednički donosili odluke, tad im se činilo da je to mudro i moraju da snose posledice.

Zlatko Minić, Transparentnost Srbija:Ove, hajde da kažem uslovno manje članice ili istočne članice, možda imaju i sreće što pripadaju jedenom moćnom bloku koji ima mogućnost da pregovara sa proizvođačima oko eventualno otkazivanja ili reprogramiranja tih ugovora. Druge zemlje gde spada i Srbija na žalost nisu u takvoj prilici.

Reporter:A kome se građani Srbije mogu žaliti i za tajne nabavke tokom pndemije. Znamo li koliko smo mi vakcina kupili, a koliko iskoristili.

Dr Zoran Radovanović, epidemiolog:Treba da postavimo pitanje koji je taj mudrac koji je manično naručivao respiratore isto uradio sa vakcinama. Bez ikakve procene o realnim potrebama, a istovremeno ko je odgovoran što nismo imali zaštitnu opremu, što nismo imali testove, pa smo nedovoljno testirali. To su sve pitanja koja u jedenoj normalnoj zemlji moraju da se postave.

Zlatko Minić, Transparentnost Srbija:Nemamo proverljive podatke o tome koliko je zaista dogovoreno, ugovoreno, potpisano, plaćeno. Koliko je stiglo. Nemamo okvirne podatke o cenama makar ako ne po pojedinačnim lotovima i proizvođačima, makar ukupno. Ovde je uspostavljen jedan izuzetno visok standard netransparentnosti. Tako da sve što se tiče Covida je potpuno obavijeno velom tajnosti.

Reporter:Građanima Srbije nije dostupan ni zvaničan podatak koliko nam je vakcina ostalo i šta ćemo sa njima..