Preminula Vesna Crnogorac

Datum kreiranja: utorak, 23 avgust 2022

Vesna Crnogorac, doktor informaciono – komunikacionih nauka, umrla je u 62. godini života 21. avgusta u Nišu.

 

Završila je doktorske studije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti) te odbranila disertaciju na temu prava javnosti na pristup informacijama. Diplomirala na Pravnom fakultetu u Nišu, radila kao direktor Narodne biblioteke u Gadžinom Hanu i sekretar Bibliotekarskog društva Srbije u Beogradu.

Bila je članica Lokalnog antokoruocijskog foruma Niš od novembra 2013. godine do maja 2016. godine. Od novembra 2015. do maja 2016. godine bila zamenica koordinatora LAF-a.

 VesnaCrnogorac

Jedan od osnivača i upravnik Centra za integritet Niš (udruženje građana, osnovano 2017.)

Crnogorac je bila članica je svetskog IFLA / FAIFE Komiteta za intelektualne slobode (2013 – 2017), predsednik Komisije za slobodan pristup informacijama i intelektualne slobode BDS i Komisije za izradu Etičkog kodeksa bibliotekara.

Bila je predsednica Upravnog odbora Narodne biblioteke “Stevan Sremac“ u Nišu.

Bila je stipendista nemačke vlade za učenje nemačkog jezika u Berlinu i stručno je boravala u Holandiji (poseta bibliotekama).

 

Dobitnica je Povelje Lokalnog antikorupcijskog foruma grada Niša za doprinos borbi protiv korupcije, nagrade  “Zapis“ Bibliotekarskog društva Srbije za izuzetne rezultate na razvoju i unapređenju bibliotečko – informacione delatnosti, povelje zahvalnosti Bibliotekarskog društva Srbije za uspešno sprovođenje međunarodnog projekta o Transparentnosti, dobrom upravljanju i slobodi od korupcije i Priznanja BDS za doprinos proučavanju i razvoju bibliotekarstva u Srbiji.

Bila je koautorka kniige „Građani Niša protiv korupcije“, koja je izdata 2020. godine iz podršku nevladine organizacije CRTA.

Bila je jedan od kolumnista internet portala Medijska kutija.

Crnogorac će biti sahranjena danas u 13 časova na groblju u Pasi Poljani.