Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Nadzorni odbor za izbore pet meseci bez pritužbi, ali i bez adrese na koju bi se one slale

Datum kreiranja: nedelja, 24 maj 2020

odgovor skupštinaSkupština je delimično odgovorila na zahtev i inicijativu TS u vezi sa Nadzornim odborom za izbore. 

Ovo telo je formirano u decembru 2019, kako bi pratilo nepravilnosti u postupanju političkih stranaka, kandidata i drugih učesnika u izbornom postupku, kontrolisalo da li mediji obezbeđuju ravnopravne uslova za predstavljanje podnosilaca izbornih lista, predlagalo mere za poštovanje jednakosti kandidata u izlaganju njihovih programa, obraćalo se javnosti radi zaštite moralnog integriteta ličnosti kandidata i upozoravalo na postupke političkih stranaka, organa uprave, kandidata i medija kojima se ometa izborna kampanja i ugrožava jednakost prava svih kandidata.

Formiranje NO je bila zakonska obaveza, kao i jedna od obaveza preuzetih tokom dijaloga o uslovima izbora u Skupštini.Odgovor potvrđuje da u prva dva meseca ovaj Nadzorni odbor nije imao nikakvih aktivnosti. Na sednici pred raspisivanje izbora, samo je izabran predsednik ovog tela (to je Svetislav Goncić). Sednice uopšte nisu održavane ni u prvih 11 dana izborne kampanje, tokom celog trajanja vanrednog stanja, i dve nedelje pošto je kampanja i zvanično nastavljena. Sednica je održana 20.maja, ali zapisnik sa te sednice nismo dobili, iako je tražen zahtevom.

Za sve to vreme, nije nigde bila obljavljena čak ni adresa na koju bi lica koja imaju pritužbe mogla da se obrate ovom novoformiranom telu. Otuda ne čudi to što Skupština navodi da se za svih pet meseci postojanja Nadzornom odboru nije obratio baš niko.  

U odgovoru Skupštine se navodi da су „svi navedeni koraci“ iz inijcijative koju je uputila Transparentnost „već planirani i njihova realizacija je u toku“. Podsećamo da smo inicirali da se na skupštinskom sajtu postave detaljne informacije od značaja za rad Nadzornog odbora i komunikaciju sa građanima. Između ostalog, to bi značilo objavljivanje sledećeg:

  1. Banera na naslovnoj stranici koji bi upućivao na informacije o sastavu Nadzornog odbora, njegovim nadležnostima, radu i načinu obraćanja Nadzornom odboru
  2. Informacije o zakazanim i održanim sednicama Nadzornog odbora (dnevni red, zapisnik)
  3. Informacije o raspoloživim kanalima i načinu komunikacije između zainteresovanih građana i pravnih lica, učesnika izbora, institucija, medija i drugih sa Nadzornim odborom
  4. Informacije o načinu postupanja Nadzornog odbora sa primljenim predstavkama koje se odnose na pitanja iz nadležnosti ovog tela (npr. očekivani rokovi za postupanje, čuvanje podataka o podnosiocu predstavke, način obaveštavanja podnosilaca i celokupne javnosti o postupanju po predstavkama)
  5. Informacije o drugim vidovima vršenja nadzora (npr.na koji način će Nadzorni odbor, osim po predstavkama, pratiti predizborne aktivnosti, kontrolisati postupanje sredstava javnog obaveštavanja u vezi sa obezbeđivanjem ravnopravnih uslova za predstavljanje podnosilaca izbornih lista i kandidata)
  6. Drugih dokumenata nastalih u radu Nadzornog odbora – inicijative medijima, učesnicima izbora i državnim organima, obraćanja javnosti, utvrđene nepravilnosti i drugo
  7. Linkovi koji vode ka drugim institucijama koje su nadležne za postupanje po pitanjima od značaja za rad Nadzornog odbora (Agencija za borbu protiv korupcije, Regulatorno telo za elektronske medije, Republička izborna komisija i drugi).

Iz odgovora Skupštine za sada je poznata mejl adresa, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. kao i to da će četvoro zaposlenih u skupštinskoj službi pružati stručnu pomoć ovom telu.