Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Netransparentnošću protiv olova i nikla

Datum kreiranja: sreda, 16 jul 2014
Olovo je u stripovima i filmovima uspešno u borbi protiv transparentnosti - Supermen nije mogao da vidi kroz njega. Izgleda bi netransparentnost mogla da bude uspešna u borbi protiv olova.
To je, čini se, logika na kojoj je poslanik Dragan Jovanović zasnovao zahtev da Ministarstvo poljoprivrede ukloni sa sajta izveštaj o prisustvu teških metala na pojedinim lokacijama posle poplava.
Jovanović je, naime u raspravi u parlamentu, tvrdio da su otkupne cene voća niske jer se na sajtu Ministarstva poljoprivrede može naći mapa opština, poput Kragujevca, Topole, Čačka na kojoj su izdvojene manje reke oko kojih je zemljište zagađeno olovom i niklom: "Kada to gledaju stranci, oni misle da su cele opštine zagađene i zbog toga imamo danas sramotno nisku otkupnu cenu voća i te indirektne štete u poljoprivredi su bukvalno svakog dana sve veće i veće". Poslanik je kao primer pomenuo da se šljive i breskve za Rusiju otkupljuju po ceni od 20 dinara po kilogramu.
On je na kraju upitao ministarku poljoprivrede da li ti izveštaji mogu biti sklonjeni sa sajta Ministarstva jer ih veliki broj stranaca prati, a kao posledicu Srbija ima najniže cene voća u poslednjih 15 ili 20 godina.
Pomenutu malu mi nismo uspeli da nađemo, a na sajtu Ministarstva nalazi se izveštaj (http://goo.gl/25J4Yd) u kome se navodi da je na pojedinim lokacijama (koje su pobrojane) konstatovan veći sadržaj pojedinih teških metala. Date su i preporuke da se te površine ne koriste za uzgoj blitve, spanaća, kupusa, šargarepe. Voće se ne pominje.
Izveštaj svakako može biti značajan i za potrošače, ako kupuju pomenuto povrće kod trgovaca ili proizvođača koji mogu da dokažu njegovo poreklo a sakrivanje takvih informacija bi bilo u potpunosti u neskladu sa brigom za zdravlje stanovništva.
voceS druge strane, povećani sadržaj teških metala teško da će uticati na to da se voće izveze ali po niižoj ceni. Voće u kome bi eventualno bio veći sadržaj olova i nikla jednostavno neće naći kupca u inostranstvu. Tačno je da bi pojedini trgovci mogli da pokušaju da veštački obore cenu voća, ali ozbiljni proizvođači sami će se potruditi da pruže dokaze o ispravnosti svojih proizvoda.
I sama ministarka je, odgovarajući poslaniku, navela da je tačno da je otkup šljive smanjen, da je plasman otežan, ali je, prema njenim rečima, razlog to što je plod šljive ove godine slabijeg kvaliteta i ne zadovoljava potrebe velikih kupaca. Ministarka Snežana Bogosavljević Bošković dodala je i neubedljiv razlog da je u većim gradovima Rusije u ovom trenutku zbog odmora manja potražnja za šljivom. Nismo stručnjaci za poljoprivredu i međunarodnu trgovinu poljoprivrednim proizvodima, pa se nećemo upuštati u analizu da li su Rusi i prošle godine u ovo vreme bili na odmorima.
Ono što je bitno jeste da se mora promeniti svest da bilo kakav problem možemo izbeći ako zažmurimo, odnosno da ćemo probleme rešiti ako sakrijemo dokumente. Ozbiljnim kupcima će pomenuti izveštaj biti potvrda da brinemo o sadržaju teških metala i ne pokušavamo da prikrijemo podatke.
Transparentnost, za razliku od olova i nikla, ne može da ugrozi vaše zdravlje. I kada je reč o međunarodnim ugovorima koje Vlada i dalje uporno krije i kada je reč o kvalitetu zelene salate.