Zahtev za ocenu ustavnosti međudržavnog sporazuma

Datum kreiranja: četvrtak, 24 jul 2014
demokratska-strankaDanas je objavljena vest da će DS podneti inicijativu za ocenu ustavnosti međudržavnog sporazuma između Srbije i UAE (tekst inicijative nije objavljen). Između ostalog, predstavnici ove opozicione stranke naveli su kao posebno sporne odredbe prema kojoj sporazumi zaključeni u skadu sa sporazumom dve vlade - Srbije i UAE, ne podležu javnim nabakama, tenderima, drugim postupcima predviđenim domaćim zakonodavstvom, da se na taj način isključuje tržišna utakmica, da se Ustavom zabranjuje svaka vrsta monopola, kao i da su norme suprotne propisima o restituciji.

Nema nikakve sumnje da se kroz mnoge međudržavne sporazume, pa i ovaj, a posebno kroz njihovu razradu konkretnim ugovorima, ozbiljno narušava jedinstvo pravnog poretka Republike Srbije. To stvara i velike rizike za nastanak korupcije, jer se kroz ovakve sporazume često predviđa prodaja preduzeća i druge državne imovine bez konkurencije, sprovođenje nabavki od unapred dogovorenog ponuđača i slično.

Međutim, problem je to što su međudržavni sporazumi, po samom Ustavu, iznad (drugih) domaćih zakona i što se ne mogu osporavati zbog toga što su im suprotni. Ovaj problem bi bio manji kada bi sam Ustav sadržao neko pravilo koje bi na jasan način postavilo granicu volji izvršne i zakonodavne vlasti kod zaključivanja ovakvih sporazuma. Međutim, takvog pravila nema, što je jedan od razloga zbog kojeg treba dopuniti najviši pravni akt. U odsustvu jasnih ograničenja za međudržavne sporazume, preostaje samo mogućnost pozivanja na veoma uopštena načela o ekonomskom uređenju. Zbog toga se, makar na prvi pogled, čini da aktuelna inicijativa DS nema mnogo veće šanse za uspeh od iniciajtive LDP za ocenu ustavnosti naftno-gasnog sporazuma između Srbije i Rusije iz 2008, koju Ustavni sud nije prihvatio.

Kako bi se ovi problemi makar ublažili TS je predlagala tokom izrade antikorupcijske strategije 2013. da se predividi obaveza domaćih pregovarača da insistiraju na primeni domaćih antikorupcijskih zakona i da svako odstupanje od njih bude detaljno obrazloženo eventualnim koristima koje premašuju štetnost isključenja konkurencije, ali ovi predlozi su odbijeni bez obrazloženja.

http://goo.gl/L7HZW7