Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Svi u Majdanpek

Datum kreiranja: petak, 05 septembar 2014
TSSFBU kampanji pred lokalne izbore u Majdanpeku ponovilo se ono što je Transparentnost Srbija već uočila u kampanjama za izbore u Srbiji 2014. i 2012. godine (http://goo.gl/DrZXWq) - državni funkcioneri odjednom počnu da posećuju fabrike, ustanove, da dele donacije i potpisuju ugovore.

Samo u poslednjih 12 dana kampanje, Majdanpek je postilo šest ministara, pet državnih sekretara i još šest drugih funkcionera (direktor republičkog JP, trojica narodnih poslanika koji nisu iz tog kraja, predstavnik jedne vladine agencije i član nadzornog odbora jednog JP). Svi oni su obilazili javne institucije i ustanove, uručivali donacije, razmatrali pitanja iz svojih oblasti rada i najavljivali rešavanje lokalnih problema. Za period od izbora 2012. godine do avgusta ove godine nismo uspeli da pronađemo podatak ili vest da je ijedan ministar ili drugi državni funkcioner posetio Majdanepk.

Ponovilo se i ono što smo redovno viđali i na izborima u maju ove godine - funkcioneri prepodne završavaju "državne poslove", a popodne prisustvuju stranačkim skupovima. Izuzetak su bila dvojica najviših funkcionera - Ivica Dačić i Aleksandar Vučić, koji su svoje posete ograničili na stranačke aktivnosti, ali je izlaganje lidera naprednjaka na stranačkom skupu dobilo ogroman publicitet i u lokalnim i nacionalnim medijima, a u najvećem broju izveštaja je bio predstavljen kao premijer, iako je o aktuelnim državnim i međudržavnim pitanjima i budućim ulaganjima države u Majdanpek govorio kao predsednik partije.

Transparentnost Srbija je i 2012. i 2014. godine, nakon predstavljanja rezultata monitoringa izbora, predlagala da se oblast korišćenja (odnosno zloupoteba) javnih funkcija za stranačku promociju reguliše – kroz zabranu učešća javnih funkcionera u promotivnim aktivnostima u svojstvu nosioca javne funkcije tokom izborne kampanje i/ili kroz obavezujuća pravila o izveštavanju medija o tim aktivnostima.

Primer postoji u Makedoniji, a slično rešenje usvojeno je i u Crnoj Gori.

U Srbiji, nažalost, aktuelnim predlogom izmena Zakona o finansiranju javnih subjekata nije predviđeno regulisanje ovog a, kao ni nekoliko drugih veoma važnih pitanja (http://goo.gl/j04H75)