Zaboravljene najave

Datum kreiranja: petak, 19 septembar 2014

AleksandarVucicProšla su 54 dana otkako je premijer Aleksandar Vučić najavio da će za tri dana na sajtu Ministarstva finansija biti objavljeni podaci o novcu prikupljenom za otklanjanje posledica poplava. Na sajtu Ministarstva finansija može se naći samo podatak o stanju dinarskog i deviznog račun za uplatu pomoći, i to stanje od 2. jula (http://goo.gl/3uwlth).

A krajem jula premijer je izjavljivao da skandalozno što podaci o prikupljenom novcu još nisu objavljeni, garantujući „punu transparentnost“, a pravdajući nedostupnost podataka „promenama u Ministarstvu finansija“. To opravdanje za netransparentnost manje je uverljivo od onog par meseci ranije, da podaci na kojima smo insistirali (pojedinačno prikazane donacije, po iznosima i datumima, bez podataka o donatorima) nisu dostupni jer se prikupljaju pristanci donatora da se objave njihova imena, ili da će sve biti objavljeno uskoro, čim se formira poseban sajt „na kojem će moći da se vidi kako je svaki dinar utrošen“ (21. maj 2014).

U međuvremenu je formiran sajt Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja, ali na njemu nema podataka o prikupljenim sredstvima. Na tom sajtu se, za sada, može pronaći stranica sa podacima o isplaćenoj pomoći za pojedince, kao i tabelarni prikaz donacija, po zemljama, sa donatorske konferencije 16. jula.