Smanjenje plata i penzija bez javne rasprave i osnovnih informacija

Datum kreiranja: utorak, 23 septembar 2014
vladaRSVeć nekoliko dana glavna tema u Srbiji je najavljeno smanjenje penzija i zarada u javnom sektoru. Govori se o postocima smanjenja, zaštiti najsiromašnjih, o tome da li su mere dovoljne i ko im sve daje podršku ili se njima protivi. Nedostaje samo jedna "sitnica" - informacija o kakvom se zaista smanjenju radi, koji će se propisi sve menjati da bi se najavljene mere sprovele u delo, koja je pravna priroda ovog umanjenja. Najavljene mere se naime mogu sprovesti ili uvođenjem novih/povećanjem postojećih poreza ili smanjenjem osnovica i koeficijenata u odnosu na koje se računaju plate i penzije. Iako neto plata može biti isto smanjena u oba slučaja, javiće se razlike kod izdvajanja za penzijski staž.

Zakon o državnoj upravi i Poslovnik Vlade, koji obavezuju ministarstva, kažu da se javna rasprava u pripremi propisa obavezno sprovodi kada se izmenama nekog zakona bitno menja uređenje neke oblasti ili kada za te izmene postoji posebno interesovanje javnosti. Ovde je reč o propisima koji se neposredno tiču oko dva miliona penzionera i zaposlenih u javnom sektoru, a posredno i svih ostalih, koji finansiraju te plate i penzije kroz poreze. Međutim, ne samo da nema javne rasprave o izmenama, niti najave da bi je moglo biti, već još uvek ne znamo ni koji će se zakoni uopšte menjati.

Za sad smo mogli samo da čujemo grube obrise mera (kako su ih u javnim nastupima predstavljali premijer i ministri) i pročitamo šta saznaju mediji, najčešće u obliku spinovanja i filtriranja informacija, kao da je reč o ispitivanju kako će javnost reagovati, da bi se tek potom pripremile konačne mere. U skladu sa tim, u medijima se insistiralo na „zaštiti siromašnih građana“, posebno penzionera, a prikrivala se činjenica da će, upravo prema računicama načinjenim na osnovu "saznanja medija", skoro svi u javnom sektoru u stvari imati veće plate nego što su imali u periodu dok se primenjivao "solidarni porez", dok će smanjenje osetiti oni sa platama ispod 60.000 i deo penzionera.