Moguće zloupotrebe u kampanji za nacionalne savete

Datum kreiranja: ponedeljak, 29 septembar 2014
bilbordUpozoravali smo pre godinu dana da je potrebno urediti finansiranje kampanje za izbor saveta nacionalnih manjina (http://goo.gl/gtliX5).

Novosti danas pišu o učešću partija u izborima za savete:

STRANKE se ponovo pripremaju za izbore samo što su ovog puta funkcioneri, umesto partijskih, istakli nacionalne boje. Iza velikog broja lista na predstojećim izborima za savete nacionalnih manjina stale su, otvoreno ili prikriveno, političke partije. Najglasniji je svakako Sulejman Ugljanin, lider SDA, koji na izborima za savet bošnjaka predvodi listu "Za bošnjačko jedinstvo". Nije, međutim, j jedini. Svog "kandidata" ima i Savez vojvođanskih Mađara koji podržava listu "Mađarska sloga". Prvi na listi "Lige Slovaka Vojvodine" je Jan Litavski, funkcioner Čankove LSV, a poslanik LSV Olena Papuga predvodi "Rusinsku ligu". Na čelu liste "Zajedno za Rusine" je Slavko Rac, poslanik demokrata u pokrajinskom parlamentu, dok Ana Tomanova Makanova potpredsednica Skupštine Vojvodine iz redova demokrata, predvodi listu "Slovački identitet".

Ni predstavnici drugih stranaka nisu se uzdržavali da u svojim opštinama pozovu pristalice da glasaju za "proverenu" manjinsku listu.

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović kaže da neke stranke preko saveta nacionalnih manjina prave svoje ekspoziture na račun svih nas: - Saveti imaju jasno određenu funkciju i u njima ne bi trebalo da bude mesta za partijske funkcionere. To se može kasnije zloupotrebiti, tako što će na parlamentarne ili lokalne izbore izaći kao predstavnici svojih nacionalnih zajednica i tako imati mnogo veći uticaj nego što bi imali inače.

Međutim, iako je to loše, nije protivzakonito. Organizacija "Transparentnost Srbija" i ranije je upozoravala na moguće zloupotrebe u kampanji za nacionalne savete. Problem je to što je ostavljena mogućnost da se nadmeću političke stranke, a da ni na koji način nije uređeno finansiranje kampanje - kaže Nemanja Nenadić, izvršni direktor "Transparentnosti". Zloupotreba bi moglo da bude i u budućim kampanjama kada bi kapaciteti nacionalnih saveta mogli da se koriste za stranačku kampanju, ali to je problem koji već postoji jer stranke koriste različ ite institucije i javne kapacitete za sopstvenu promociju.