Funkcioner sa sto ruku

Datum kreiranja: subota, 04 oktobar 2014
Za svaki pojedinačni slučaj treba tražiti sistemsko rešenje - baviti se uzrokom a ne posledicama.

Prenosimo tekst iz Blica:

FUNKCIONER SA STO RUKU

BEOGRAD Oliver Antić ima ni manje ni više nego sedam javnih funkcija i devet primanja, zahvaljujući kojim u džep mesečno stavi skoro 700.000 dinara.

antic_oliverTo pokazuju zvanični podaci Agencije za borbu protiv korupcije. Paradoksalno, ali jedina neplaćena funkcija je ona savetnička, kod predsednika Srbije Tomislava Nikolića. S druge strane, Antić može da bude zahvalan što su ga decembra 2013. praktično najurili iz SNS. U suprotnom, danas bi, u skladu sa inicijativom za odricanje naprednjačkih kadrova od duplih funkcija, morao da se pozdravi sa nekoliko ozbiljnih izvora prihoda.

Drugo je pitanje koliko je Antić u mogućnosti da istovremeno kvalitetno obavlja poverene mu zadatke na bitnim funkcijama kao što su glavni pravni savetnik u Ministarstvu spoljnih poslova, savetnik za pravna pitanja predsednika Republike, predsednik ispitne komisije za sprovođenje javnobeležničkog ispita, član komisije za izradu građanskog zakona...

Legitimitet ovom pitanju daje i činjenica da ga je proletos jedna od najboljih studentkinja beogradskog Pravnog fakulteta Katarina Pavlović javno optužila da ne dolazi na posao, da ne ispituje studente već to rade asistenti umesto njega. Antić na Pravnom mesečno prihoduje skoro 250.000 dinara.

Oliver Antić juče nije bio dostupan celog dana na brojeve telefona koje posedujemo. Odgovor na pitanje da li, s obzirom na toliki broj obaveza i funkcija, Antić može kvalitetno da radi i kao predsednički savetnik, potražili smo i u službi za odnose sa javnošću Generalnog sekretarijata predsednika Republike, ali bezuspešno.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, kaže za “Blic” da bi problem Antićevih funkcija, ali i gomilanja funkcija među drugim političarima, mogao da bude rešen usvajanjem zakona koji bi regulisao to pitanje.

„Mogli bi u SNS da se založe za donošenje zakona kojim bi taj problem bio rešen na način kako ga rešavaju u stranci. Ili bar neka pogledaju predlog zakona koji je uradila Agencija za borbu protiv korupcije i koji je vrlo restriktivan u pogledu duplih funkcija - zaključuje Nenadić.