B 92 info

Datum kreiranja: sreda, 08 oktobar 2014
b92infoKanal B 92 info, na koji je trebalo da bude preseljena emisija „Utisak nedelje”, od juče više nije u osnovnoj ponudi SBB-a. U saopštenju koje je iz ove kompanije dostavljeno „Politici” navodi se da od 6. oktobra kanal B 92 Info prestaje da bude deo njihove analogne kablovske ponude, ali ostaje deo ponude korisnicima digitalnih paketa.

„O odluci je obavešten menadžment kanala B 92 Info sa kojim razgovaramo o daljim oblicima saradnje”, navodi se u saopštenju. U SBB-u pojašnjavaju da je razlog za ovu odluku ograničen broj frekvencija koje su im na raspolaganju u okviru analognog spektra, „pa se izmenama postojećih programskih paketa oslobađa kapacitet neophodan za dalje poboljšanje ponude uvođenjem novih atraktivnijih kanala”. Dodaje se još i da se izbor kanala vrši „na osnovu podataka o njihovoj gledanosti”.

Autorka „Utiska nedelje”, Olja Bećković odbila je ponudu poslovodstva B 92 da svoju emisiju sa kanala sa nacionalnom pokrivenošću prebaci na B 92 Info, što joj je nuđeno uz obrazloženje da B 92, na kojoj se njena emisija emitovala, prerasta u komercijalnu televiziju, pretežno zabavnog karaktera. Većinski vlasnik B 92 kompanija „Astonko” d. o. o., odbacujući tvrdnje Olje Bećković da je „Utisak nedelje” zabranjen, objavila je saopštenje u kojem pojašnjava da je kultna emisija viđena od strane poslovodstva kao „najjači razvojni potencijal” kanala koji je od juče preko SBB dostupan samo korisnicima digitalnih paketa.

Iako su o „Utisku nedelje” raspravljali i poslanici opozicije u Skupštini Srbije, optužujući premijera Srbije, Aleksandra Vučića za ukidanje emisije, nezvanično, odlučujuću ulogu u sudbini emisije imao je Piter Ajnštajn, kojeg je internacionalna medijska korporacija „Antena grupa” nedavno imenovala za direktora za Srbiju i Crnu Goru, piše "Politika". On te navode nije želeo da komentariše, uz opasku da samo od Olje Bećković zavisi dalja budućnost „Utiska nedelje”. Inače, „Antena grupa” vlasnik je i Prve televizije, a u vlasništvu B 92 učestvuje kao manjinski akcionar sa 1,31 odsto. Međutim, u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije iz 2011. godine o pritiscima i kontroli medija, telo na čijem je čelu tada bila Verica Barać, bavilo se time zašto se u javnosti sumnja da su vlasnici televizije Prva i B 92 u stvari isti. U izveštaju su iznete sumnje da je vlasnik „Astonka” d. o. o., koji je 2010. godine postao najveći akcionar sa 85 odsto akcija B 92, vlasnik i TV Makedonija koja je, navodno, u sastavu grčke medijske grupacije „Antena”, vlasnika TV Prva. Sve je, međutim, ostalo na nivou pretpostavki.

"Politika" prenosi da se pitanjem vlasništva TV B 92 bave i Komisija za zaštitu konkurencije i Savet za borbu protiv korupcije. Komisija za zaštitu konkurencije je po službenoj dužnosti pokrenula postupak ispitivanja koncentracije koja nije odobrena u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije, a koja je, „prema osnovanoj pretpostavci nastala sticanjem posredne kontrole od strane društva „Astonko holdings limited” nad Radiodifuznim preduzećem B 92”. Kako se navodi u zaključku Komisije za zaštitu konkurencije u koji je „Politika” imala uvid, Komisija će se u slučaju dokapitalizacije B 92 od strane „Astonka”, baviti sagledavanjem vlasničke strukture svih pomenutih domaćih i stranih društava, njihove međusobne vlasničke povezanosti, kao i njihovom finansijskom snagom, odnosno visinom prihoda.

Savet za borbu protiv korupcije, kako saznajemo, priprema nastavak izveštaja Verice Barać o pritiscima na medije, koji će se baviti vlasništvom nad medijima. On bi trebalo da bude završen do kraja ove godine, a u njemu su ponovo analizirane veze B 92 i Prve, koje su se našle i u prvom izveštaju iz 2011. godine.