Godišnja skupština Transparency International

Datum kreiranja: ponedeljak, 20 oktobar 2014
TSSFBNa godišnjoj skupštini Transparency International, na kojoj su učestvovali predstavnici ogranaka TI iz 95 država, izabrano je novo rukovodstvo globalne mreže. Za predsednika Odbora direktora TI izabran je Hoze Karlos Ugaz iz Perua a za potpredsednicu Elena Panfilova iz Rusije.

Novoizabrani predsednik je advokat iz Perua i nekadašnji predsednik TI u ovoj zemlji. U više navrata je bio imenovan za ad-hoc državnog tužioca radi rešavanja slučajeva korupcije (uključujući i čuveni slučaj Fuhimori - Montesinos), što je rezultiralo pokrtanjem 200 sudskih postupaka protiv 1500 pripadnika ove kriminalne mreže, a 150 miliona dolara vredna imovina stečena kriminalom je vraćena u Peru. Poslednjih nekoliko godina je veoma aktivan u mehanizmima za praćenje primene međunarodnih antikorupcijskih konvencija (Konvencija UN i Interamerička).

Elena Panfilova je dugogodišnja predsednica TI u Rusiji i predavač na tri visokoškolske ustanove u Moskvi. Najviše je poznata po svom radu u monitoringu zloupotrebe javnih resursa u izbornim kampanjama.

Skupština je takođe izabrala 6 novih članova u Odbora, i usvojila rezolucije u vezi sa pitanjem korupcije u koju su uključene multinacionalne kompanije, o potrebi da FIFA objavi izveštaj u vezi sa ispitivanjem korupcije prilikom odluka o domaćinu svetskih prvenstava 2018 i 2022, kao i o progonu i zastrašivanju antikorupcijskih aktivista u pojedinim regionima sveta.