SNS i duple funkcije

Datum kreiranja: utorak, 21 oktobar 2014
SNSSudeći po današnjim vestima (http://goo.gl/4pjqHD), stranačka odluka SNS o "duplim funkcionerima" će rezultirati prvim merama protiv onih koji su se o nju oglušili. Najavljuje se ne samo isključenje iz stranke, već i smena lokalnih čelnika u skupštinama grada Zaječara i Niša, koji nisu želeli da se odreknu bilo funkcije narodnog poslanika bilo funkcija u gradskim skupštinama.

Inače, po Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije i dosadašnjoj praksi ovog organa, bilo je moguće pored poslaničke funkcije zadržati položaj odbornika ili predsednika skupštine opštine, ali ne i objediniti u istoj osobi ulogu izvršnog organa u gradu ili opštini i funkciju narodnog poslanika.

Kao što smo već ranije ukazali, imajući u vidu da SNS ima apsolutnu većinu u skupštini Srbije, bilo bi primereno da politiku za koju se zalaže unutar sopstvene stranke pretoči u zakonsku normu, bilo kroz amandman koji bi uredio samo ovo pitanje, bilo kroz razmatranje novog zakonskog teksta, na primer, na osnovu modela koji je Agencija dostavila Ministarstvu pravde pre tri meseca.