Rebalans i finansiranje stranaka

Datum kreiranja: petak, 24 oktobar 2014
skupstina-srbije-unutraTokom rasprave o rebalansu budžeta čule su se opaske iz opozicije o tome da su izdvajanja za finansiranje stranaka povećana, odgovori predstavnika vlasti da je to "zbog Zakona koji je donela DS", a potom i tvrdnja da je vlast imala "dve i po godine da donese novi zakon".

Od ove tri tvrdnje, poslednje dve su tačne - zakon jeste donet u doba DS, i SNS jeste imala mnogo mogućnosti da ga do sada izmeni, na primer, u skladu sa amandmanima koje su upravo njeni poslanici podnosili pre tri godine.

Međutim, prva tvdnja nije tačna. Izdvajanja za finansiranje političkih stranaka u stvari nisu povećana rebalansom. Naime "povećanje" se odnosi na novac koji je već isplaćen (iz budžetske rezerve) za potrebe izborne kampanje (preko 800 miliona dinara).

Kada je pak reč o finansiranju redovnog rada parlamentarnih političkih stranaka, budžetska izdvajanja će u ukupnom iznostu biti za oko 60 miliona dinara manja, usled smanjenja poreskih prihoda u odnosu na koje se ova izdvajanja indirektno obračunavaju. U svakom slučaju, ova izdvajanja su prevelika - 1,139 milijardi dinara (oko 11 miliona evra) na godišnjem nivou.