Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Izveštaj Transparency International

Datum kreiranja: četvrtak, 06 novembar 2014
Reporting-TransparencyMNajveće kompanije na svetu kriju podatke o svojim finansijskim operacijama u inostranstvu, piše u izveštaju Transparency International objavljenom danas.

U izveštaju se navodi da su najmanje transparentne kompanije kineske firme i banke, a ne zaostaju ni tehnološki giganti Gugl i Amazon.

Organizacija za borbu protiv korupcije sa sedištem u Berlinu izdvojila je pet najmanje transparentnih kompanija – Bank of China, Honda Motor, Bank of Communications, Agricultural Bank of China i Sberbank.

“Potrebna je veća transparentnost multinacionalnih kompanija koje imaju veliki uticaj na svetsku privredu. Kompanije koje ne odgovaraju na zahteve ljudi koji traže veću transparentnost i odgovornost rizikuju da nanesu štetu svom brendu i da izgube klijente”, izjavio je Hoze Ugaz, predsednik Transparensi internešenel.

Oko tri četvrtine od 124 kompanije koje je TI analizirao, krije informacije o porezima u drugim zemljama, a skoro polovina ne objavljuje nikakve informacije o prihodima u inostranstvu, navodi se u izveštaju.

Kompanije su rangirane na osnovu rezultata o merama u borbi protiv korupcije, informacija o filijalma i firmama ćerkama, kao i informacijama o finansijskim aktivnostima u inostranstvu.

Zanimljivo je da su se, prema tim kriterijumima, evropske kompanije pokazale kao najbolje, posebno se ističu italijanski Eni, britanski Vodafon i norveški Statoil.

Investiciona kompanija Berkšir Hatavej poznatog bogataša Voren Bafeta zauzela je šesto mesto na lestvici najmanje transparentnih multinacionalnih kompanija, a i druge velike tehnološke kompanije dobile su loše ocene, reč je o Amazonu, Eplu, Guglu i IBM. Oni su dobili ocenu manju od tri na skali od 10.

“Neočekivano, sektor koji omogućuje veću transparentnost je jedan od najmanje transparentnih“, zaključuje Transparency International.