Rupe u zakonima ili skrivena odgovornost?

Datum kreiranja: sreda, 19 novembar 2014
rasapopovVest o napadu dvoje dece na čuvenog voditelja dečjih emisija ožalostila je mnogobrojne poštovaoce Raše Popova. Ali, i one koji nikada nisu gledali njegove emisije, sigurno su zaprepastili drugi podaci - da je protiv dečaka - napadača već podneto 300 prijava, da su već ubili jednog starijeg čoveka, i da se o njima "stara Centar za socijalni rad". http://goo.gl/I3mRal

Krivična odgovornost dece tog uzrasta zaista ne postoji. Međutim, zvuči potpuno neverovatno da nema zakonskog i institucionalnog rešenja koje bi obezbedilo da dokazano opasni maloletnici, ako im još uvek nije pružena adekvatna briga i/ili lečenje koje bi od njih napravilo građane prilagođene životu u društvu, budu smešteni na mesto gde neće moći da povređuju nevine.

Zato se nameću pitanja: da li je sve stvar "rupa u zakonu"? Ako jeste, zašto one ranije nisu "popunjene", jer ovo sigurno nije prvi slučaj te vrste? Da li postoji odgovornost neke institucije - bilo one koja se o problematičnim maloletnicima stara, bilo one koja treba da omogući centrima za socijalni rad uslove da to čine kako treba?