Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Oblici korupcije

Datum kreiranja: četvrtak, 11 decembar 2014
corruption-11Anketa sprovedena od strane Mreže za poslovnu podršku među 726 menadžera građevinskih firmi koje posluju u Srbiji pokazala je s kojim se oblicima korupcije u praksi najčešće susreću građevinske firme u našoj zemlji.

Rezultati pokazuju da je korupcija kod procedura za odobrenje građevinskih radova najveća na nivou lokalnih samouprava koje su nadležne za izdavanje lokacijskih dozvola i da je gotovo 40% firmi moralo da podmiti činovnike iz lokalnih samouprava (mito je traženo u novcu, robi, uslugama ili za podršku u lokalnim političkim kampanjama).

Iza lokalnih samouprava sledi Katastar nepokretnosti za koga su mnogi menadžeri rekli da je izuzetno spor u izdavanju neophodnih dokumenata i da se „preko veze” oni dobijaju višestruko brže nego u redovnoj proceduri.

Obraćanje lokalnim javno-komunalnim preduzećima u mnogim gradovima i opštinama takođe je veoma mukotrpno za menadžere građevinskih kompanija, pošto se takođe mesecima čeka na određene dokumente, dok poslovi stoje i kompanije trpe štetu.

 

http://bsn.rs/vesti/korupcija-ozbiljan-izazov-u-primeni-novog-zakona-o-planiranju-izgradnji/