Business Joomla Themes by Justhost Reviews

EU dodelila grantove za 22 organizacije civilnog društva

Datum kreiranja: nedelja, 14 decembar 2014
euFlagDelegacija Evropske unije (EU) u Srbiji podržala je sa 2,4 miliona evra 22 organizacije civilnog drustva u projektima posvećenim temama korupcije, diskriminacije i saradnje Srbije i Kosova kroz kulturne, medijske i inicijative mladih.

Grantovi su odobreni Beogradskom centru za bezbednosnu politiku, Centru za demokratiju, Transparentnosti Srbija, Centru za istraživanje, transparentnost i odgovornost - CRTA, Centru za slobodne izbore i demokratiju - CeSID, BIRN-u i Beogradskoj otvorenoj školi. Njihovi projekti su usmereni na borbu protiv korupcije.

Za projekte u borbi protiv diskriminacije grantove su dobili Grupa 484, Užički centar za prava deteta, Čovekoljublje, Ekumenska humanitarna organizacija, Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila, Centar za unapređivanje pravnih studija, Udruženje pravnika za medicinsko i zdravstveno pravo Srbije, Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom i Incest Trauma centar.

Grantove za podrške projektima saradnje Srbije i Kosova dobili su Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Radionica integracije, Centar za kulturnu dekontaminaciju, NVO Libero, Beogradski fond za političku izuzetnost i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je da značaj programa EU Podrška civilnom društvu 2013. nije samo finansijske prirode već treba da doprinese poboljšanju kvaliteta života, većoj pravnoj sigurnosti, zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti.

On je kazao da su od 2011. do 2013. godine 62 projekta podržana sa 6,2 miliona evra i da će se pomoć EU nevladinom sektoru nastaviti, istakavši da je "EU potrebna pomoć organizacija civilnog društva u stvaranju bolje Srbije".

Kako je naveo, u poslednjih nekoliko godina situacija u Srbiji se popravila kada je u pitanju okruženje za delovanje tih organizacija, ocenivši da je država kroz pravni okvir prepoznala njihove specifičnosti i olakašala njihovo delovanje.

Direktorka Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Ivana Ćirković rekla je da je cilj projekata da suštinske aktivnosti koje su od velike važnosti za demokratizaciju društva, dođu do onih koje se tiču.

"Važno je da podršku dobijaju oni koji niz godina unapređuju kapacitete, daju podršku institucijama kada su u pitanju vazne teme", istakla je ona najavljujući dodatna sredstva iz budžeta za projekte organizacijama civilnog društva za koja će javni poziv biti objavljen u prvim mesecima 2015. godine.

Zahvaljujući podršci Delegacije EU u Srbiji, Transparentnost Srbija u saradnji sa partnerskim organizacijama - Bečejsko udruženje mladih i Centar za društvene inovacije (NIIT) putem Antikorupcijskog savetovališta (ALAC) u naredne dve godine pružaće pomoć građanima koji se osećaju kao žrtve korupcije ili koji su za koruptivno ponašanje saznali na drugi način i žele da se ono spreči ili mehanizmi korupcije razotrkiju.

Jedan od razloga zbog kojeg borba protiv korupcije ne daje za sada pune rezultate jeste činjenica da mnogi građani koji se sa ovom pojavom suočavaju ne poznaju u dovoljnoj meri pravne mogućnosti koje im stoje na raspolaganju u takvim slučajevima, ili pak nemaju dovoljno poverenja u rad institucija koje bi te probleme trebalo da rešavaju.

Transparentnost – Srbija, kao organizacija koja je posvećena kreiranju i sprovođenju uspešne antikorupcijske politike u Srbiji želi da doprinese povećanju učešća građana u borbi protiv korupcije, i kroz rad Savetovališta u Beogradu, Bečeju i Nišu u kojima će raditi volonteri i sa kojim će sarađivati pravni savetnici, poveća kako broj prijavljenih, tako i broj rešenih slučajeva korupcije.