Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Praksa netransparentnosti

Datum kreiranja: sreda, 17 decembar 2014
TSSFBI dalje se brižno neguje praksa netransparentnosti. To što Ministarstvo odbrane nema podatke o troškovima za paradu 16. oktobra, odnosno što ministar paušalno procenjuje da su jedini troškovi bili za gorivo, samo je nastavak višegodišnje prakse.

Naime, Poverenik za informacije od javnog značaja kaznio je Ministarstvo odbrane sa 180.000 dinara zato što već dve godine novinskoj agenciji Beta odbija da dostavi podatke koji se tiču remonta i upotrebe aviona „mig-29“ u Vojsci Srbije.

Poverenik je u rešenju upućenom Ministarstvu odbrane ponovo naložio da se te informacije dostave. Kazna je usledila nakon što Ministarstvo odbrane početkom novembra nije ispunilo prethodni nalog poverenika da dostavi tražene podatke. Tada je Poverenik kaznio Ministarstvo sa 20.000 dinara. Ministarstvu su sada ostavljena dva dana da plati kaznu, a u protivnom će ona biti naplaćena prinudnim putem.

Takođe je ostavljen rok od dva dana da se dostave traženi podaci.
Još 2012. godine, Beta od Ministarstva odbrane traži da joj dostavi podatke o tome koliko je koštao remont aviona „mig-29“ 2007. i 2008. godine, koliko su ti avioni proveli u vazduhu nakon opravke, koliko su proveli u sistemu PVO i koliko je novih pilota obučeno za letenje na tom tipu aviona.