Boli Miljkova dijagnoza

Datum kreiranja: petak, 26 decembar 2014
Predsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati u komentaru za Novosti osvrnuo se na izjavu direktora KCS o stanju u sprskom zdravstvu:


Miljko_RisticUGLEDNI profesor Miljko Ristić, direktor Kliničkog centra Srbije, uzburkao je ovih dana javnost izjavom koja ne bi trebalo nikog da iznenadi. Iako, vidimo da izneđenih ima.

Paradoks je u stvari u tome što je priznati stručnjak na međunarodnom nivou samo rekao ono što znamo svi - od vrha države pa do ljudi na pijaci i po kafanama. Saopštio je, praktično, da u našoj zemlji ne može da se dobije adekvatna lekarska pomoć ako nemaš debelu vezu.

I šta nam je to novo otkrio!? Ništa, sem što smo čuli suštinski tačnu dijagnozu, i to sa adekvatnog mesta. Ipak, to se nije svidelo mnogim Ristićevim kolegama, koje je izgleda i najviše zabolelo. Ne bi bilo dobro, mada ne bih ni to potpuno isključio, da Ristić snosi nekakve posledice zbog svojih reči kao onaj petao koji prvi i prerano kukurikne.

Smatram da težište mora da se stavi na suštinu. A to je činjenica da naši ugledni stručnjaci, lekari koji su završili medicinu i prošli teške specijalizacije, nisu adekvatno plaćeni za težak i odgovoran posao koji obavljaju. I istina je da mnogi od njih pokušavaju na nekin način da nadoknade to što su ima država i društvo uskratili. Pred tom istinom niko ne bi smeo da zatvara oči.

Profesor Miljko Ristić samo je stavio na dnevni red jednu temu o kojoj je odavno moralo da se govori. I javno.