Premeravanje

Datum kreiranja: ponedeljak, 29 decembar 2014
B92 (http://goo.gl/j9avyx) prenosi da ljudi koji se predstavljaju kao službenici gradskih vlasti obilaze kuće, stanove i poslovni prostor u Savamali, traže podatke, premeravaju, uz obrazloženje da se to radi zbog „Beograda na vodi“.

Stanovnici i preduzetnici iz tog kraja protive se jer ih uznemiravaju „bez ikakve najave, strategije i pravne argumentacije“.

bg-na-vodiTreba podsetiti da još uvek nije potpisan bilo kakav ugovor u vezi sa javno-privatnim partnerstvom sa investitorom iz UAE, izuzev ugovora o donaciji za obnovu zgrade Geozavoda, koja je ustupljena preduzeću „Beograd na vodi“, kao „prodajni i promotivni centar projekta“.

U martu je bilo najavljeno da će ugovor biti potpisan posle formiranja vlade (http://goo.gl/qrMgU9), a letos je najavljeno da će biti potpisan do Nove godine (http://goo.gl/dnFDSJ ).

Zanimljivo je da je u oba slučaja najavljivano potpisivanje ugovora o gradnji. TS je već ukazivala da je "ugovor o gradnji" pravni posao koji naručilac radova (investitor) zaključuje sa firmom koja izvodi radove za investitora.

Više puta smo čuli da će investitor na ovom poslu biti firma "Eagl hills", pa je logično očekivati da će ta firma zaključivati "ugovore o gradnji" sa izvođačima radova, a da to neće činiti Grad Beograd ili država Srbija. Beograd i Srbija bi mogli zaključivati ugovore o gradnji jedino ako su Beograd ili Srbija investitori projekta. Treća moguća varijanta je da je reč o ugovoru koje će zaključiti (buduće?) zajedničko preduzeće države i partnera iz UAE.

Ono što je javnosti nepoznato, a izuzetno je bitno jeste – da li su precizirani udeli države i stranog partnera u eventualnom profitu, da li je preciziran apodela rizika (ako se, na primer, izgrađeni kvadrati ne prodaju ili ne izdaju), da li su rešena suštinska pitanja podele odgovornosti i koristi ili štete od celog posla i da li je (nakon toga) formirano zajedničko preduzeće. Ili će sve to biti u ugovoru koji čekamo.