I da se Ekrem nogira iz kuhinje

Datum kreiranja: ponedeljak, 29 decembar 2014
SlavicaBlic piše da je psihijatrijska klinika „Laza Lazarević“ bacila 80.000 evra na konzerviranu boraniju koja nikad nije isporučena. „Laza Lazarević“, naime, na svaka tri meseca raspisuje javnu nabavku za smrznuto voće i povrće, a u tenderskoj dokumentaciji uvek je stajala naznaka da potrebne količine treba isporučiti u konzervama, neto težine, od pet kilograma. Međutim, u dokumentima do kojih je „Blic“ došao piše da se u Srbiji već godinama unazad ne proizvode limene ambalaže sa zapreminom od pet kilograma. Sada se prave konzerve od 4,25 kilograma. Po toj računici, Klinika „Laza Lazarević“ plaća nepostojećih 750 grama voća i povrća u konzervi, a da to nikada nije dobila. Na taj način, ustanova je finansijski oštećena samo po jednoj nabavci za smrznutu boraniju za oko 280.000 dinara. Nabavke se organizuju na tri meseca za smrznuto voće i povrće. Članovi komisije za javne nabavke, u kojoj je i šefi ca kuhinje, očigledno su znali za varku oko neto težine konzervi, ali to nikad nisu prijavili. Postavljeno je pitanje zašto neto težine nisu navedene kod svakog ponuđača, a na primedbu da svi nude povrće u limenkama od 4,25 kilograma, predsednica komisije je, navodno odgovorila da se svima priznaje težina od pet kilograma.

„Blic“ dalje saznaje da direktorka klinike dr Slavica Đukić Dejanović već izvesno vreme zahteva da se šefica kuhinje smeni zbog problema koji je ispao oko nabavke povrća. Međutim, zbog stava dr Lasla Pukaša, predsednika Upravnog odbora, direktorkin zahtev još se ne rešava.

U širem kontekstu problema sa javnim nabavkama, ovaj slučaj podseća na čuvenu epozodu Top liste nadrealista, kada se studenti pobune: Risto Podvožnjak traži liberalizaciju leve studentske štampe, smanjenje tehnokratije, slobodnu univerzitetsku misao, kao i celu reorganizaciju univerziteta, a njegove kolege imaju malo drugačije zahteve - veći komadi mesa u porciji, junetina A1 klase i da se Ekrem nogira iz kuhinje.