Razdvajanje (i spajanje) javne i političke funkcije

Datum kreiranja: sreda, 31 decembar 2014
nebojsa-stefanovicMinistar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović, ovaj put u funkciji potpredsednika stranke je na konferenciji za štampu, između ostalog rekao:

"Batinaške odrede i do sada su u našoj zemlji imale samo demokrate i danas ih imaju samo demokrate", rekao je Stefanović navodeći slučajeve u kojima su u prethodnom periodu bili pretučeni aktivsti naprednjaka uključujući i u Turiji. (http://www.sns.org.rs/novosti/vesti/stefanovic-bojan-pajtic-je-sramota-za-srbiju)

Stranačke konferencije jesu mesto za verbalne političke borbe. Zakon nalaže javnim funkcionerima, koji ujedno vrše i funkciju u političkoj stranci, da jasno razdvoje te dve sfere tako da se zna u kojem svojstvu govore, što u vezi sa ovom konkretnom izjavom nije sporno (mada su na istoj konferenciji iznošeni i neki podaci koji se tiču rada policije u vezi sa događajima u Mionici). Kada je potpredsednik stranke N. Stefanović rekao da pripadnici protivničke političke grupacije imaju "batinaške odrede" on je to izjavio da bi odgovorio na tvrdnje političkih protivnika o prebijanju njihovog nosioca liste na opštinskim izborima.

Međutim, delovanje "batinaških odreda", čiji god da su, pa čak i samo njihovo organizovanje (pre nego što bilo koga prebiju) predstavlja krivično delo i to veoma ozbiljno. Dakle, ako već ima saznanja o organizovanju ovakvih kriminalnih grupa, potpredsednik političke stranke N. Stefanović bi trebalo da podeli svoja saznanja sa ministrom unutrašnjih poslova N. Stefanovićem ili sa bilo kojim drugim pripadnikom tog ministarstva.