Ko bira predsednika

Datum kreiranja: sreda, 31 decembar 2014
tomislav-karadzic_fPredsednik Fudbalskog saveza Tomislav Karadžić kaže da je želeo da ode sa te funkcije, ali se sa tim nisu složili premijer i predsednik Srbije. U intervjuu za NIN (http://goo.gl/5ySY0i) Karadžić je otkrio da je sredinom 2013. imao sastanak sa državnim vrhom, na kome je jedna tema bila kako da se „utakmica sa Hrvatskom uz pomoć državnog vrha organizuje tako da se ne dogodi skandal“, a „bilo je reči i oko mog (Karadžićevog) bitisanja na funkciji predsednika“. Predsednik FSS je, navodno, rekao da je spreman da ode u svakom trenutku, a Vučić i Nikolić su rekli „za sada ne, videćemo na kraju godine“.

Sastanak čelnika države i sportskog saveza nije nešto što bi moglo biti sporno. Može se razgovarati o transparentnom finansiranju saveza iz budžeta (umesto preko javnih preduzeća ili preduzeća u državnom vlasnitšvu, kao što je slučaj sa mnogim savezima) ili o bezbednosnim rizicima i angažovanju državnog aparata kako bi se bez incidenata organizovala i odigrala jedna utakmica. Možda bi se našlo opravdanje i za prisustvo predsednika – ipak je reč o međunarodnim odnosima, a to je delom njegova nadležnost. Nema, međutim, opravdanja za to da državni vrh formalno ili neformalno odlučuje ko će biti na čelu saveza. Obrazloženje je lako naći, ali u normalno uređenoj državi to ne bi smelo da se dešava.

Naravno, cela priča ne mora da bude autentična, ali bi premijer i predsednik u tom slučaju trebalo da se izjasne da li je tačno da su uticali na kadrovsku politiku Fudbalskog saveza. U suprotnom moglo bi nam se desiti da budemo suspendovani sa međunarodnih takmičenja. Treba se podsetiti, u prošlosti je, u nekoliko navrata, FIFA suspendovala ili pretila suspenzijom pojedinim savezima (Grčka, irak, Nigerija, BiH, Hrvatska) upravo zbog mešanja politike u njihov rad.