Kako ministarstvo i advokati doživljavaju pravnu državu

Datum kreiranja: sreda, 31 decembar 2014
DusanPosle tromesečnog protesta i do sada neuspelih pregovora, konačno su se pojavili i dokumenti iz kojih se može steći bliža predstava šta je tačno predmet sporenja između advokata i Ministarstva:

http://www.mpravde.gov.rs/files/Odgovor%20strucnog%20tima%20MP.pdf i http://protestadvokata.org/wp- content/uploads/2014/12/IZVE%C3%85-TAJ-Stru%C3%84-nog-tima-AKS-30.12.2014..docx

Da pored ovih pravnih argumenata o tome kakav treba da bude sadržaj "notarskih" propisa, postoje i drugi, takođe se zna odavno. Novu dimenziju u celom slučaju daju najave "radikalizacije protesta", s jedne i da "država ima mehanizme da obezbedi nesmetano funkcionisanje pravosuđa" sa druge strane.

Predsednik AKS Dragoljub Đorđević tako je izjavio "da je donošenje Zakona o javnom beležništvu eksperiment 'in vivo' iza kojeg stoji 'veliki brat' čije će ime izneti tokom 'radikalizacije štrajka'". Pre nekoliko meseci vlast je iznosila ozbiljne optužbe da advokati "štrajkuju za Miškovića" (bez ikakvih dokaza o tome ili nekog razumnog obrazloženja). Sada sa druge strane čujemo da javnost ne bi dobila informaciju o tome ko stoji iza nečega što su sami advokati nazvali narušavanjem ustavnog poretka, da su njihovi zahtevi ranije ispunjeni i da možda to nikada i nećemo saznati ako zahtevi budu bili prihvaćeni u poslednji čas.