Ko lobira, ko koči i ko ćuti?

Datum kreiranja: nedelja, 04 januar 2015
strahinja_sekulicDirektor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić izneo je ozbiljnu optužbu na račun neimenovanih lobija i Uprave za poljoprivredno zemljište da koče restituciju.

"Prepreka vraćanju poljoprivrednog zemljišta je problem dokumentacije u katastru i nesaradnja Uprave za poljoprivredno zemljište, čak opstrukcija. Nije to nikakva tajna. Ako neko veruje da će, pre svega štiteći interese raznih polubiznis lobija, uspeti da spreči vraćanje zemljišta, neće u tome uspeti", rekao je Sekulić za Betu (http://goo.gl/xq7o7u), dodajući da ta Uprava poljoprivrednim zemljištem "upravlja na skandalozan način.

Direktor Agencije se, naime, požalio da je radna grupa u kojoj je i sam bio, ponudila predlog izmena zakona koji bi omogućio brzi povraćaj poljoprivrdnog zemljišta, ali je Vlada Srbije utvrdila, a Skupština usvojila izmene zakona iz kojih su ti predlozi izbačeni a ostalo je samo odlaganje novčanog obeštećenja.

Iz izjave direktora Agencije proizilazi da su on i radna grupa bili nemoćni da utiču na ulogu Vlade iz dva moguća razloga - ili su "polubiznis lobiji" bili moćniji u direktnom ili indirektnom (preko Uprave za poljoprivredno zemljište) lobiranju na Vladu ili Vlada nije ni želela da rešava probleme naturalne restitucije već samo da odloži finansijsku restituciju, odnosno izdatke iz budžeta.

Nije prvi put da vidimo da se jedan državni organ preko medija žali na drugi državni organ. Nismo saznali da li je Agencija za restuticiju pre istupa direktora u medijima pokušala da direktno od Vlade sazna u čemu je problem, da iznese sumnju na uticaj "polubiznis lobija" i detalje o tom uticaju. Bilo bi dobro da mediji postave to pitanje, i Agenciji i Upravi i Vladi. I bilo bi dobro da konačno dobijemo zakon koji bi uredio pitanje lobiranja.