Jedno drvo ne čini šumu

Datum kreiranja: petak, 09 januar 2015
srbija_sume1Vlada Srbije odlučila je da, više od 18 meseci po isteku zakonskog roka, raspiše javni konkurs za direktora Javnog preduzeća "Srbijašume".

Prethodno je, na sednici 25. decembra 2014. imenovan v.d. direktora Predrag Aleksić. Do imenovanja Aleksića, ovim javnim preduzećem je pune četiri godine upravljao zamenik direktora Igor Braunović.

Kao zamenik direktora ,Braunović nije podlegao obavezama koje Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije propisuje za javne funkcionere (prijava imovine, prenos upravljačkih prava itd). Mediji su se zamenikom direktora u međuvremenu bavili navodeći da je za kratko vreme kupio dva stana u centru Beograda (http://goo.gl/qmfNjM).

Raspisivanje konkursa za direktora Srbijašuma bio bi dobar znak da je Vlada iznenada odlučila da primeni Zakon o javnim preduzećima, kada bi usledilo i raspisivanje konkursa u ostalim javnim preduzećima, u kojima konkursi nisu raspisani u leto 2013. godine. A još bi bolji znak bilo kada bi tada raspisani konkursi, posle godinu i po dana bili okončani i izabrani direktori. Od tada raspisanih konkursa, okončan je samo jedan - izabran je direktor EPS-a. U svim ostalim JP i dalje su na čelu vršioci dužnosti direktora, iako zakon dozvoljava da se v.d. imenuje samo dva puta na po šest meseci.

U JP koje je javni konkurs "zaobišao" direktori su postavljeni kao partijski kadrovi krajem 2012. neposredno pre usvajanja novog Zakona o JP. Na čelu JP ih održava politička samovolja poduprta neubedljivim tumačenjem da zakon ne važi za direktore imenovane pre početka njegove primene. Iako jasno piše da će se raspisati konkursi za direktore svih JP.

I dok Vlada ne primeni zakon na sve JP i ne iskaže volju da promeni odnos prema JP, biće dovoljno argumenata da verujemo da konkurs za direktora Srbijašuma nije prva lasta koja najavljuje proleće, već samo znak da je oslabila pozicija PUPS-a u izvršnoj vlasti.