Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Tabolidizacija društva i države

Datum kreiranja: petak, 09 januar 2015
tatjana-babicTabolidizacija društva i države i trivijalizovanje postupaka pred državnim organima mora da stane. Suđenje i presuđivanje preko tabloida sigurno ne doprinosi borbi protiv korupcije, već predstavlja jeftinu malignu zabavu i karikaturnu viziju pravde. U Srbiji se dugo i sistematski radilo na urušavanju institucija i krajnje je vreme da se one ojačaju kako bi bile efikasne i uspešne, što je preduslov za povratak poverenja građana u njihov rad, kaže direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić za Novosti.

- Suočavate li se i dalje s pritiscima?
O tome retko i nerado govorim. Naš posao je takav da pokušaji različitih vidova pritisaka ne iznenađuju. Pritisaka će uvek da bude, ali svaki takav pokušaj, odakle god dolazio, ostajaće samo pokušaj.

- Izneli ste podatak da su na osnovu 29 krivičnih prijava koje je podnela Agencija donesene tri presude, od kojih je samo jedna pravosnažna. Ko koči procese?
Ne bih rekla da bilo ko s namerom koči procese, ali je očigledno da se naše pravosuđe suočava sa brojnim problemima, pa su zato retkost pravnosnažne presude i od korupcije odvraćajuće sankcije.

- Koliko ste drugih prijava podneli prošle godine?
Osim 14 krivičnih prijava zbog neprijavljivanja imovine, u toku 2014. Agencija je podnela i brojne zahteve za pokretanje prekršajnog postupka. Samo zbog povrede Zakona o finansiranju političkih aktivnosti doneto je 119 presuda, od kojih je 56 pravnosnažno, a na osnovu 420 zahteva podnetih prekršajnom sudu u periodu 2012-2014. Na osnovu pravnosnažnih presuda, doneto je 10 rešenja o gubitku prava na sredstava iz javnih izvora, namenjenih finansiranju redovnog rada političkih subjekata.

- Šta se dešava s predlogom zakona koji ste spremili?
Naš prioritet je donošenje novog zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, koje smo inicirali u julu prošle godine, kad smo Ministarstvu pravde i svakom poslaniku dostavili model zakona, koji je izrađen u konsultacijama sa ekspertima EU. Cilj zakona je da se ojača nezavisnost Agencije i da se poveća efikasnost, zbog čega tražimo veća ovlašćenja.
Do danas naša inicijativa nije razmatrana.