Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Ispumpavanje kopa i budžeta

Datum kreiranja: petak, 09 januar 2015
epsNedeljnik Vreme u novom broju objavljuje tekst Birna tome kako je Elektroprivreda Srbije na tenderu za sanaciju najznačajnijeg rudnika u Srbiji dodelila posao konzorcijumu bez iskustva, čime je dodatno uvećala cenu čitavog posla

Ispumpavanje kopa i budžeta

Sedam meseci nakon što je zaustavljena proizvodnja uglja zbog katastrofalnih poplava na kopu “Tamnava - Zapadno polje” u Rudarskom basenu Kolubara, premijer Vlade Srbije Aleksandar Vučić svečano je označio početak radova na iskopavanju četvrtine punog kapaciteta rude iz najvećeg srpskog rudnika. Ovim činom je trebalo da se stavi do znanja da je posao ispumpavanja vode iz potopljenog kopa okončan baš kao što je i bilo planirano.

Ipak, pogled na vodeno prostranstvo iz koga tu i tamo vire delovi potopljenih mašina za kopanje lignita koje mesecima trule u mulju ne uverava nikoga da je posao okončan. Premijer je u rano jutro 26. decembra 2014. godine, ispred novinara zaglavljenih u blatu, rekao da je ispumpavanje vode iz kopa zahtevan i težak posao, koga nijedna “zapadna firma” nije htela da se prihvati. “Nijedna iz Holandije, nijedna iz Nemačke”, izjavio je Vučić na kopu “Tamnava”.

Na tenderu EPSa za posao ispumpavanja vode iz “Tamnave” vrednom 15 miliona evra pobedio je konzorcijum “Energotehnika - Južna Bačka”, koji predvodi firma iz Novog Sada koja nema nikakvog iskustva u poslovima drenaže i ispumpavanja velikih voda. Jedan od vlasnika i direktor “Južne Bačke” Dragoljub Zbiljić je pred Osnovnim tužilaštvom u Kragujevcu u martu 2014. godine optužen za delo utaje poreza, dok se u Novom Sadu zbog istih optužbi protiv njega vodi istraga.

Suprotno Vučićevoj tvrdnji, samo deset dana pre premijerove posete rudniku, u beogradskom hotelu “Metropol” Jerun van Hek, vlasnik “Van Heka”, najprestižnije evropske firme za sanaciju posledica poplava, održao je predavanje na skupu holandskih privrednika i tom prilikom rekao da je, zapravo, njegova firma osmislila i sprovela najveći deo posla isušivanja “Tamnave”. Van Hek je pred dve stotine prisutnih, tokom prezentacije o angažmanu svoje kompanije na poslu ispumpavanja vode iz rudnika Kolubara, rekao i da je “Van Hek” ne samo ustupio specijalizovane pumpe i cevovod, već je nadležnima u EPSu i rudniku pokazao kako treba ispumpavati vodu.

I pored toga što je rukovodstvu EPS-a već nekoliko dana nakon poplava bilo jasno da samo holandska firma može da uradi ovaj zahtevni posao i da Zakon o javnim nabavkama predviđa da se u slučaju elementarnih nepogoda izbegavaju javne nabavke, EPS odlučuje da raspiše tender. Istog dana kada je potpisala ugovor sa EPS-om, “Južna Bačka” potpisuje ugovor i sa “Van Hekom” za iznajmljivanje pumpi, čime su prekršena pravila iz tendera i Zakon o javnim nabavkama. Naime, pobednik na tenderu ne može da angažuje firmu koju nije naveo kao podizvođača u svojoj ponudi.

U Organizaciji “Transparentnost Srbija” objašnjavaju da postoje situacije kada bi dobavljač mogao angažovati podizvođača koga nije naveo u ponudi, ali u ovom slučaju to nije moguće, s obzirom na to da je i “Van Hek” učestvovao u tenderu kao ponuđač (ponuda nemačke firme kojoj je Van Hek trebalo da bud epodizvođač je odbačena zbog administrativne greške).

“Faktički, nije moguće angažovanje holandskog podizvođača jer je on već učestvovao u postupku nabavke kao deo zajedničke ponude”, kažu u ovoj organizaciji.

Prema saznanjima Birna, “Južna Bačka” će na kraju posla, nakon što se odbiju troškovi angažovanja “Van Heka” i drugih podizvođača, zaraditi najmanje milion evra. Među ponuđačima koje je angažovala “Južna Bačka” je i “Hidrotan”, firma povezana sa direktorom Javnog preduzeća “Elektromreže Srbije” Nikolom Petrovićem. U EPS-u i basenu “Kolubara” su odbili da odgovore na pitanja u vezi sa ovim poslom, dok su u tri navrata odbijeni i zahtevi novinara Birna da posete kop i obiđu radove na isušivanju. Ekipa Birna je iz četvrtog pokušaja uspela da dođe na kop, i to prilikom posete predsednika Vlade Aleksandra Vučića rudniku Kolubara. Iz kopa je za sada ispumpano oko dve trećine vode, a procenjuje se da se rudnik neće u potpunosti isušiti pre maja, kada će i početi iskopavanje u punom kapacitetu.